Wykonanie
Jeśli masz dość
dziwnych smaków w kupnej
wędlinie, zabierz się do łatwego przygotowania swojskiego wyrobu, wykorzystując
filet drobiowy z
kurczaka lub
indyka. To naprawdę łatwe, więc odżywiaj się zdrowo!
Składniki:2-3 piersi podwójne z
kurczakaokoło 50 dag
wątróbki1 duża, namoczona i dobrze odciśnięta
bułka1
cebula, 1
jajo2-3 pazurki
czosnkusól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
majeranek, 2
liście laurowe 2-3 ziarna
ziela angielskiego,
słodka papryka,
gałka muszkatołowa2 łyżki
oleju do podsmażenia
wątróbkiPrzygotowanieW przeddzień myjemy
fileta z kurczaka. Nacieramy
solą,
czosnkiem,
ziołami i
papryką. Wkładamy do miski, przykrywamy folią i przechowujemy w lodówce do następnego dnia.
Cebulkę podsmażamy, dodając pod koniec starty
czosnek, szczyptę
soli,
pieprzu,
ziół prowansalskich i
papryki słodkiej.
Wątróbkę oczyszczamy z przyrostów tłuszczowych i pęcherzyków żółciowych, jeśli takowe są (wystarczy, że przeoczymy jeden a smak
wątróbki będzie nie do przełknięcia - co prawda rzadko się to zdarza, bo
wątróbka trafia do sklepów raczej oczyszczona, ale trzeba
mieć to na uwadze, bo robiąc farsz, kilkakrotnie wyjmowałam taki pęcherzyk, gdzie w środku jest nieprzyjemna zielonkawa ciecz, pełna goryczy). Wymytą
wątróbkę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i koniecznie przykrywamy pokrywą, dla naszego bezpieczeństwa. Na początku, zanim się zetnie, strasznie strzela i trzeszczy. Smażymy przez około 5-10 minut, co jakiś czas mieszając. Solimy zawsze pod koniec duszenia. Dodatkowo możemy podlać ją niewielką ilością
wody, by się nie przypalała. Kiedy lekko zbrązowieje odstawimy z ognia i czekamy aż ostygnie. Mielimy wszystko w maszynie, kończąc na odciśniętej
bułce. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy jeszcze trochę startej
gałki muszkatołowej i próbujemy. Doprawiamy według własnego gustu smaku. Ucinamy około 60 cm rękawa foliowego do pieczenia.
Fileta z kurczaka lub z
indyka rozcinamy wzdłuż, tak, by powstała jego, jak największa powierzchnia, ale nie dopuszczając, by była zbyt cienka. Rozkładamy na wierzchu folii ( nie w jej środku - użyłam rękawa nie po to, by upiec roladę w jego wnętrzu, ale po to, by go wykorzystać do zawinięcia, jednocześnie sprawiając, by wyrób był ścisły). Wykorzystałam formę na rolady i wyszło super. Polecam Wam ten sposób, bo nie potrzeba niczym obwiązywać, tylko pamiętać, by koniec rękawa foliowego znalazł się na spodzie. Układam fileta na podwójnej folii rękawa, wykładam farsz (dałam go nieco za dużo, ale też wyszło nieźle) i zawijam. Wcześniej nastawiłam piekarnik na 180 stopni C. Wkładamy roladę zawiniętą w folii do takiej temperatury. Po 30 minutach obniżamy ją nawet do 160 stopni C. i pieczemy kolejne 30 minut.Z tego samego farszu robiłam
drożdżowe empanadas (pierożki). Wkrótce przepis.Życzę udanych i zdrowych wypieków!