Wykonanie
Zapiekanki są fajne - szybkie, smaczne, proste w przygotowaniu i niezbyt pracochłonne. Ostatnio kumpela podrzuciła mi pomysł na jedną z nich, który postanowiłam przerobić po swojemu i wprowadzić w życie :)Składniki:- ok. 0,5 kg
ziemniaków- jedna podwójna
pierś z kurczaka- 2 duże
cebule- 200 ml
śmietany 12%- 1
jajko- 100 g startego
żółtego sera-
papryka słodka-
papryka ostra-
czosnek granulowany-
zioła prowansalskie-
gałka muszkatołowa-
suszona pietruszka-
sól,
pieprz,
olej do smażenia
Na początku musimy ugotować
ziemniaki tak, by pozostały lekko twarde. Ich ilość zależy od posiadanego przez nas naczynia do zapiekania / brytfanki - musi wystarczyć na dwie warstwy ;) Ja kroję je w grubsze talarki przed gotowaniem, dzięki
czemu szybciej miękną, ale można pokroić już ugotowane, jak kto woli :) Gdy
ziemniaki siedzą już w osolonej wodzie zabieramy się za
kurczaka, krojąc go w kostkę i dodając
przyprawy - dużo
słodkiej papryki, szczyptę ostrej, trochę granulowanego
czosnku,
suszonej pietruszki i
pieprzu, opcjonalnie nieco
soli, do tego ok. łyżki
oleju, żeby wszystko ładnie się połączyło.
Kurczaka odstawiamy na bok, w tym czasie
cebulę grubo kroimy - u mnie w półkrążki. Na patelni rozgrzewamy nieco
oleju i wrzucamy
cebulę. Po jej zeszkleniu dodajemy
kurczaka i smażymy, aż wszystko będzie miękkie, w trakcie można doprawiać według własnych potrzeb :)
Czas na sos -
jajko,
śmietanę i połowę
żółtego sera mieszamy w miseczce, dodajemy dużą szczyptę
gałki muszkatołowej, trochę
pietruszki,
sól,
pieprz i niech sobie stoi.
Kiedy
ziemniaki będą już gotowe odcedzamy je, a następnie układamy w pierwszą warstwę w naszym naczyniu. Posypujemy je
ziołami prowansalskimi (można użyć też
bazylii i
oregano) i
pietruszką.
Na ziemniakach rozkładamy połowę pozostałego nam jeszcze
sera...
...i
kurczaka z
cebuląNa nim ląduje druga warstwa
ziemniaków, znowu posypana
ziołami prowansalskimi i
pietruszką, następnie sos, a na górze reszta
sera.
Tak przygotowaną zapiekankę wrzucamy na godzinkę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Na zdjęciu co prawda nie wyszła zbyt pięknie, ale zapewniam Was, że jest przepyszna :)Smacznego!