ßßß Cookit - przepis na Domowa wędlina z indyka - rewelacja!

Domowa wędlina z indyka - rewelacja!

nazwa

Wykonanie

Soczysty indyk bez dodatku konserwantów - tylko podstawowe, ziołowe przyprawy! Wypróbuj sprawdzony przepis na zdrową, soczystą przekąskę, stanowiącą nisko-kaloryczną dawkę wartościowego białka. To łatwy przepis. Przygotujesz wędlinę między posiłkami, nie potrzebując maszyny do mielenia ani do nadziewania.
Znajdź mnie także na facebooku
Na tą porcję potrzebujesz około 1,2 kilograma fileta z indyka lub udźca. Opłukane mięso należy pokroić w grubą kostkę (zobacz, jak dobrze ją widać w wędlinie, zmielenie mięsa pozbawi ją tego efektu).
Składniki marynaty
2 płaskie łyżeczki soli kamiennej lub morskiej, niejodowanej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
płaska łyżeczka pieprzu zmielonego
3 liście laurowe+3 ziarna ziela angielskiego - zmielone w młynku
szczypta ziół prowansalskich, zwłaszcza tymianek
2-3 pazurki zmiażdżonego czosnku
150 ml rosołu warzywnego
Zobacz przepis na filmie
Wszystkie sypkie składniki marynaty mieszamy i posypujemy mięso. Dodajemy czosnek i rosół i dobrze wszystko wyrabiamy. Przykrywamy naczynie folią. Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin i na tym etapie to wszystko.
Potrzebna będzie osłonka, najlepiej elastyczna, która odpowiednio dociska mięso. Użyłam siatki do szynek o numerze 10 - chodzi tu o jej obwód przed rozciągnięciem. (około 60-70 cm)
Zawiązujemy siatkę z jednej strony i wypełniamy zmacerowanym mięsem, co jakiś czas przepychając i formując równomiernie. Umieszczamy wędlinę w formie, jak na rolady i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni C (grzałka góra-dół). Kiedy się zagrzeje do tej temperatury, wstawiamy wędlinę i pierwsze 20 minut pieczemy w tej temperaturze. Po czym obniżamy i nastawiamy na 180 stopni C. na około 30-40 minut. Na dziesięć minut przed końcem, zabieramy folię aluminiową, by pieczeń mogła się nieco przyrumienić. Wystawiamy z piekarnika. Kiedy ostygnie zdejmujemy siatkę elastyczną lub osłonkę i możemy przystąpić do degustacji. Zadowolenie gwarantowane. Wędlina jest fantastyczna, świetnie smakuje, super się kroi, no i to, co najważniejsze - jest zdrowa i dietetyczna. Gorąco polecam!!!
Zapraszam do przepisów: domowa kiełbasa z chudego mięsa
gdzie podaje adres sklepu z akcesoriami do wyrobu wędlin, oraz:
sprawdzony przepis na pieczoną szynkę, roladę z kurczaka,
cienką kiełbasę z indyka krok po kroku,
domowa szyneczka bez konserwantów krok po kroku
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/04/domowa-wedlina-z-indyka-rewelacja_21.html