ßßß Cookit - przepis na Domowa szynka w ziołach

Domowa szynka w ziołach

nazwa

Wykonanie

Na blogu pojawiło się już kilka przepisów na domowe wędliny. Z reguły była to karkówka, którą lubię w każdej postaci. Tym razem spróbowałam przepisu , który znalazłam na blogu Takie tam pichcenie . Zaintrygował mnie czas gotowania szynki , dwa razy dziesięć minut. Musiałam przekonać się co z tego wyjdzie. Szynka ma wspaniały zapach, jest soczysta i bardzo smaczna. Idealna na świąteczny stół. Polecam :)
SKŁADNIKI:
1.20 kg mięsa od szynki lub łopatki
Marynata:
4 -5 listków laurowych
Ziele angielskie 5-6 kulek
Pieprz zielony – kilkanaście ziarenek ( pełna łyżeczka)
Majeranek – łyżka
Zioła prowansalskie- łyżka
Pieprz ziołowy- łyżka
Tymianek – łyżka
Pieprz czosnkowy – łyżka
10 łyżeczek soli
Papryka słodka mielona- łyżka
Majonez – pełna łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Do dużego garnka nalać wody tyle aby po włożeniu mięsa, całe je przykryła. Następnie dodać czubatą łyżkę majonezy i dokładnie wymieszać tak aby majonez rozpuścił się. W osobnej miseczce wymieszać wszystkie składniki sypkie. Dodać do garnka i ponownie przemieszać. Całość zagotować i pozostawić do ostygnięcia.
W tym czasie mięso opłukać, ja użyłam łopatki wieprzowej. dokładnie osuszyć i związać ciasno nitką. Włożyć do zimnej zalewy, zagotować i od tego momentu gotować 10 minut. Wyłączyć gaz i zostawić w gorącej zalewie mięso, najlepiej na całą noc.
Rano ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Wyłączyć gaz i odczekać kolejne 12 godzin.
Wyciągnąć szynkę z zalewy , kroić w cienkie plastry. Smacznego:)
TUTAJ ZNAJDZIECIE WIĘCEJ PRZEPISÓW NA DOMOWE WĘDLINY
Źródło:http://potravel.pl/2013/12/20/domowa-szynka-w-ziolach-2