ßßß
Chuda, ale nie sucha…Bez konserwantów i „polepszaczy” smaku…Dziecinnie prosta…Robi się sama…Taka jest moja dzisiejsza propozycja na domową wędlinę z piersi kurczaka :)Gorąco polecam!Składniki:1 cała pierś z kurczaka (czyli 2 filety)sól i pieprz1 łyżka oliwydodatki smakowe:*1-2 łyżki ulubionych suszonych ziół (np. tymianek, majeranek, rozmaryn, zioła prowansalskie)i/lub1-2 łyżeczki słodkiej papryki1/2 łyżeczki ostrej papryki1 ząbek czosnku*Uwaga:Ja użyłam mieszanki majeranku, ostrej i słodkiej papryki. Smak wyszedł bardzo dobry. Następnym razem planuję jednak pominąć zioła i upiec filety przyprawione jedynie słodką i ostrą papryką oraz może odrobiną czosnku. Chcę aby smak różnił się zasadniczo od tradycyjnego pieczonego schabu. Będzie ciekawiej :)dodatkowo:folia aluminiowaWykonanie :Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na dwa filety. Każdy posmarować oliwą, oprószyć solą, pieprzem i wybranymi przyprawami.Oba filety złożyć razem (na odwrót; grubszy koniec jednego fileta ułożyć na cieńszym drugiego)**, tak aby powstał w miarę równej grubości „wałek”. Zawinąć mocno w 3 warstwy folii aluminiowej i wstawić do lodówki na 8-12 godzin (np. na całą noc).**Uwaga:Złożenie filetów i ścisłe owinięcie folią nie gwarantuje, że wędlina nie będzie się w czasie krojenie dzieliła na dwie części. Natomiast dzięki temu zabiegowi „pieczeń” będzie miała w miarę jednakową grubość co zapobiegnie przesuszeniu cieńszego końca lub niedopieczeniu grubszego ;)Piekarnik rozgrzać do 190-195 stopni. Włożyć zawinięte w folię filety i piec 20 minut (25 minut w przypadku bardzo dużych filetów). Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a filety pozostawić w środku do czasu aż zupełnie wystygną. Dodatkowo schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.Podawać na zimno jako wędlinę, pokrojoną w cienkie plasterki. Pasuje wspaniale jako dodatek do sałatek.Smacznego :)