Wykonanie
Pieczony
kurczak kojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielami. U mojej babci zawsze na niedzielny obiad był rosół i
kurczak pieczony w całości.
Kurczaka bardzo często przyrządzała moja mama. Najlepsze było w tym to, że każdy mógł wybrać swój ulubiony kawałek (mój to nóżka), a następnego dnia można było zjeść
kurczaka na zimno, jeśli oczywiście coś się uchowało:) Dzisiaj przedstawiam Wam mój pomysł na pieczonego
kurczaka.
SkładnikiJeden cały
kurczak (najlepiej z ekologicznego chowu, jeśli mamy taką możliwość) - ok. 2 kg4 ząbki
czosnkułyżeczka
tymiankułyżeczka
słodkiej paprykipół łyżeczki
majerankupół łyżeczki
rozmarynupół łyżeczki
pieprzuopcjonalnie łyżeczka
soli1/4 szklanki
oliwy z oliwekWykonanie
Czosnek wyciskamy, dodajemy do
oliwy, wsypujemy pozostałe
przyprawy i dokładnie mieszamy. Nacieramy dokładnie
kurczaka (od zewnątrz i środka). Wkładamy na całą noc do lodówki (jeśli nie mamy takiej możliwości, to minimalny czas, jaki
kurczak powinien spędzić w lodówce to 2 godziny). Wkładamy
kurczaka do rękawa do pieczenia, a
potem całość do żaroodpornego naczynia (pupą do góry). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy naszego
kurczaka. Po około 20 minut przewracamy
kurczaka piersią do góry. Po kolejnych 20 minutach otwieramy rękaw do pieczenia i pieczemy
kurczaka jeszcze ok. 10 minut, tak aby się zarumienił (w
sumie kurczaka pieczemy około 45 - 60 minut). Jesli nasz
kurczak jest większy, to trzeba go potrzymać dłużej w piekarniku. Na ostatnie 20 - 30 minut pieczenia
kurczaka, można dorzucić ulubione warzywa, np.
cebulę,
paprykę,
pieczarki,
cukinie.