Wykonanie
Zalegała w zamrażarce gęsia pierś. Trzeba ją było jakoś zagospodarować. A że gęsina na zimno dobrze się sprawdza, to i tym razem piekłam pierś z założeniem że będziemy jedli ją pokrojoną cienko i zimną. Wyszło całkiem smaczne
mięso - polecam!

składnikipodwójna pierś z gęsi2 łyżki
majeranku3 - 4 łyżeczki
słodkiej papryki5 - 6 ząbków
czosnku - startych
sól,
pieprzoliwa z oliwekprzygotowaniePiersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania
mięsa.
Czosnek zetrzeć na tarce. W miseczce wymieszać
oliwę,
paprykę,
majeranek, starty
czosnek,
sól i
pieprz.Tą mieszanką dobrze natrzeć
mięso ze wszystkich stron. włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na noc.
Mięso wyjąć z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej i obsmażyć na patelni na małym ogniu, aż się zrumieni, zaczynając od strony skóry, by wytopić jak najwięcej tłuszczu (dobrze jest czymś docisnąć - patelnią lub pokrywką ). Przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), dodać wytopiony tłuszcz i wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 st. C. Piec ok. 1,5 godz. Temperatura wewnątrz
mięsa powinna osiągnąć 78 - 80 st C. Wyjąć, odczekać 2 min i pokroić
mięso w plastry, lub poczekać aż
mięso całkiem wystygnie i zjdać jak
wędlinę. Smacznego!Uwagi: Przez pierwsze 40 minut piekłam w brytfance przykrytej folią aluminiową.


