Wykonanie
Od czasu do czasu lubię przygotować jakąś domową
wędlinę do kanapek. Jakiś czas temu kupiłam spory płat
surowego boczku, przyprawiłam go według własnego smaku, a następnie upiekłam.



Składniki:1,5 - 2 kg
surowego boczku4 łyżki
oliwy4-5 ząbków
czosnku2 łyżki
papryki słodkiej1 łyżka
majeranku1 łyżka
przyprawy do gyrosasólpieprzdratwa do związaniaWykonanie:
Boczek bez skóry myjemy, a następnie osuszamy w papierowym ręczniku.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Do miseczki wlewamy
olej, dodajemy przeciśnięty
czosnek oraz
przyprawy. Mieszamy. Marynatą nacieramy
boczek, rolujemy i mocno obwiązujemy dratwą. Wkładamy do pojemnika i pozostawiamy na co najmniej 12 godzin. Następnie wkładamy do blaszki przykrywamy folia aluminiową i pieczemy ok. 2 godzin w 180 st.C. Kroimy gdy
wędlina jest całkiem zimna.Smacznego!