ßßß
 
            
        

 Składniki:1,5 - 2 kg surowego boczku4 łyżki oliwy4-5 ząbków czosnku2 łyżki papryki słodkiej1 łyżka majeranku1 łyżka przyprawy do gyrosasólpieprzdratwa do związaniaWykonanie:Boczek bez skóry myjemy, a następnie osuszamy w papierowym ręczniku. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Mieszamy. Marynatą nacieramy boczek, rolujemy i mocno obwiązujemy dratwą. Wkładamy do pojemnika i pozostawiamy na co najmniej 12 godzin. Następnie wkładamy do blaszki przykrywamy folia aluminiową i pieczemy ok. 2 godzin w 180 st.C. Kroimy gdy wędlina jest całkiem zimna.Smacznego!
Składniki:1,5 - 2 kg surowego boczku4 łyżki oliwy4-5 ząbków czosnku2 łyżki papryki słodkiej1 łyżka majeranku1 łyżka przyprawy do gyrosasólpieprzdratwa do związaniaWykonanie:Boczek bez skóry myjemy, a następnie osuszamy w papierowym ręczniku. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Mieszamy. Marynatą nacieramy boczek, rolujemy i mocno obwiązujemy dratwą. Wkładamy do pojemnika i pozostawiamy na co najmniej 12 godzin. Następnie wkładamy do blaszki przykrywamy folia aluminiową i pieczemy ok. 2 godzin w 180 st.C. Kroimy gdy wędlina jest całkiem zimna.Smacznego!