Wykonanie
Są przepisy, które są tak klasyczne, że czasem wierzyć się nie chce, jak ktoś ich jeszcze nie próbował.
Karkówka z
czosnkiem jest takim klasykiem u mnie w domu. Przepis sprzed lat. Wielokrotnie serwowany na świąteczne obiady.
Karkówka, która jest aromatyczna, soczysta i idealnie się komponuje z uwielbianymi przez nas kluskami śląskimi.
Karkówka, której musisz spróbować :)

Składniki:1-1,5 kg
karkówkisólpieprzpapryka słodkamajeranekgłówka
czosnku
Sposób przygotowania:
Karkówkę umyj i osusz.
Czosnek podziel na ząbki i obierz je. Następnie w
karkówce nożem z
ostrym końcem rób nakłucia i wciśnij w nie ząbki
czosnku.Z
soli,
pieprzu i
papryki - w proporcji 1 łyżka
soli: 1 łyżeczka
pieprzu : 1 łyżka
papryki przygotuj mieszankę, do której dodaj (w zależności od upodobań) 1-2 łyżki
majeranku. Powstałą
przyprawą natrzyj
mięso.Przygotowaną
karkówkę włóż do rękawa do pieczenia i zostaw na noc w lodówce.Wyjmij
mięso z lodówki co najmniej godzinę przed pieczeniem. Wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piecz - w zależności od wagi - 1-1,5 h.