ßßß Cookit - przepis na Karczek pieczony w rękawie na kanapki lub do obiadu

Karczek pieczony w rękawie na kanapki lub do obiadu

nazwa

Wykonanie

Cudowny, banalnie prosty przepis na mięsko które idealnie sprawdzi się zarówno na obiad lub jako dodatek do kanapek.Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z bloga Dorota smakuje . Polecam baaardzo :)
Składniki:
ok. 1 , 5 kg karczku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki majeranku
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte
odrobina kminku (niekoniecznie)
Wszystkie przyprawy dokładnie utrzeć w moździerzu lub wymieszać. Karczek umyć i osuszyć. Natrzeć dokładnie przyprawami z każdej strony. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia i zamknąć. Wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie umieścić takie w rękawie na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do zimnego piekarnika i piec ok 80 minut (od momentu gdy piekarnik osiągnie temp. 180 stopni. Po tym czasie rozciąć rękaw od góry i opiec ładnie wierzch przez 15 minut. Upieczony karczek wyjąć i kroić dopiero po 15 minutach (w przeciwnym razie soki zawarte w mięsie wypłyną). Karczek fantastycznie smakuje na obiad lub do kanapek po wystudzeniu. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/06/karczek-pieczony-w-rekawie-na-kanapki.html