ßßß
SKŁADNIKI:1.20 kg mięsa od szynki lub łopatkiMarynata:4 -5 listków laurowychZiele angielskie 5-6 kulekPieprz zielony – kilkanaście ziarenek ( pełna łyżeczka)Majeranek – łyżkaZioła prowansalskie- łyżkaPieprz ziołowy- łyżkaTymianek – łyżkaPieprz czosnkowy – łyżka10 łyżeczek soliPapryka słodka mielona- łyżkaMajonez – pełna łyżkaPRZYGOTOWANIE:Do dużego garnka nalać wody tyle aby po włożeniu mięsa, całe je przykryła. Następnie dodać czubatą łyżkę majonezy i dokładnie wymieszać tak aby majonez rozpuścił się. W osobnej miseczce wymieszać wszystkie składniki sypkie. Dodać do garnka i ponownie przemieszać. Całość zagotować i pozostawić do ostygnięcia.W tym czasie mięso opłukać, ja użyłam łopatki wieprzowej. dokładnie osuszyć i związać ciasno nitką. Włożyć do zimnej zalewy, zagotować i od tego momentu gotować 10 minut. Wyłączyć gaz i zostawić w gorącej zalewie mięso, najlepiej na całą noc.Rano ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Wyłączyć gaz i odczekać kolejne 12 godzin.Wyciągnąć szynkę z zalewy , kroić w cienkie plastry. Smacznego:)TUTAJ ZNAJDZIECIE WIĘCEJ PRZEPISÓW NA DOMOWE WĘDLINY