Wykonanie
Aromatyczne pieczone pałki z
kurczaka są klasyczną i bardzo apetyczna propozycją obiadową dla całej rodziny. Chrupiąca, glazurowana skórka i soczyste
mięso to je znak rozpoznawczy. tego dania. Klasyka w najlepszym wydaniu!
Składniki:1o pałek z
kurczaka½ szklanki
oliwy z oliweksól1/2 łyżki
pieprzu1 łyżka
tymianku1 łyżka
ziół prowansalskich1 łyżka
czosnku granulowanego1 łyżka
słodkiej papryki2-3 łyżeczki
cukruSposób przygotowania:Pałki z
kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Sól i
przyprawy wymieszać z
oliwa z oliwek. Papką natrzeć
mięso, włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i odstawić do lodówki na kilka godzin.Pałki z
kurczaka pieczemy przez około 60 minut w 180-190 stopni C (przez pierwsze 30 minut z pokrywką a kolejne 30 minut bez). Naczynie z
kurczakiem wyciągamy z piekarnika i zlewamy tłuszcz z
przyprawami do miseczki. Dodajemy 2 łyżeczki
cukru i mieszamy aż się rozpuści. Polewamy
kurczaka i zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut.