Wykonanie
Nie przepadam za
piwem, więc
kurczak miał być dla męskiej części rodziny. Jednak kiedy już wyciągnęłam go z piekarnika musiałam skosztować. Był chrupiący, aromatyczny i bardzo soczysty.
Piwo jest ledwie wyczuwalne. Myślę również, że sposób jego przyrządzenia jest również bardzo pomysłowy i ciekawy.1
kurczak1
piwo3 łyżki
oliwy z oliwek4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka
papryki słodkiej1 łyżeczka
ziół prowansalskichKurczaka umyć i osuszyć. Z
oliwy,
czosnku i przypraw przygotować marynatę którą należy natrzeć dokładnie
mięso (na zewnątrz i w środku). Odstawić na parę godzin do lodówki.Butelkę z
piwem oczyścić z etykietek , wyparzyć.
Kurczaka nadziać na otwartą butelkę. Szyjka butelki powinna wyjść obok szyi
kurczaka.Piec w 180stopniach. Czas pieczenia zależy od wagi
kurczaka.1kg-1h