Wykonanie
4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×Dziś są moje urodziny, ale z racji choroby nie udało mi się zrobić niczego spektakularnego. To ciasto to wynik mojego eksperymentu, nie spodziewałam się, że okaże się ono tak pyszne!
Biszkopt do
tortu, miał być czarny, jak się okazało po upieczeniu wyszedł
granatowy więc do
tortu upiekłam nowy, a ten wykorzystałam do stworzenia tego oto ciasta, na początku miałam go nazwać „Typem
spod ciemnej gwiazdy” został jednak „Pijakiem”. Zastanawiałam się jaki krem przygotować naprędce jako jego wypełnienie,
śmietanowy świetnie się sprawdził.
Składniki:Ciasto:4 duże
jaja5 kopiastych łyżek
mąki5 płaskich łyżek
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia (płaska)5 ml
olejku migdałowego10 g
cukru z
waniliągranatowy barwnik spożywczy ( możecie pominąć )szczypta
soliKrem:1
biała czekolada ( 100 g )360 g
śmietany kremówki 30 % ( 2 op.)2
śmietan fiksyPolewa:50 g
gorzkiej czekolady25 g
masła50 ml
mleka2 łyżki
cukruPoncz:250 ml
soku jabłkowego100 ml
wódkiDodatkowo:4 połówki
brzoskwiń z
syropu250 g
dżemu z czarnej porzeczki lub
wiśni6 okrągłych
biszkoptów4 łyżki
płatków migdałowychkilka
rodzynek lub
żurawinPrzygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy z
solą na sztywną pianę. Gdy będzie błyszcząca dodajemy
cukry . Dodajemy po
żółtku miksując do rozpuszczenia
cukru.
Mąkę przesiewamy z proszkiem dodajemy do masy jajecznej wraz z
olejkiem stopniowo mieszając łyżką. Na końcu dodajemy barwnik ( możemy pominąć barwienie ciasta). Pieczemy
biszkopt w formie, z dnem obłożonym papierem do pieczenia, w 180 stopniach, bez termoobiegu, 20 minut. Po tym czasie zostawiamy ciasto w piecu na 20 minut, po czym możemy uchylić drzwiczki. Odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej jest upiec
biszkopt dzień wcześniej wtedy lepiej się kroi.Krem : W 100 ml
śmietany rozpuszczamy
czekoladę, lekko studzimy. Resztę
śmietany ubijamy z fiksami, po czym ubijając wlewamy chłodną
czekoladę. Odkładamy na 30 minut w zimne miejsce do schłodzenia. ( Gdy nie macie wiele czasu użyjcie gotowego kremu do
tortów o ulubionym smaku).Polewa: W
mleku rozpuszczamy
cukier,
czekoladę i
masło. Gdy się zagotują odstawiamy do przestudzenia.Składniki ponczu mieszamy.Składanie:
Biszkopt kroimy na pół.Spód nasączamy 1/3 ilością ponczu.Smarujemy 1/2 ilości
dżemu.Rozkładamy pokrojone w plastry
brzoskwinie, pokrywamy je kremem i drugim
biszkoptem.Ponawiamy nasączanie, tym razem 1/2 ilości
alkoholu, w reszcie nasączamy
biszkopty.Wierzch smarujemy resztą
dżemu, układamy nasączone
biszkopty, polewamy je
polewą czekoladową.Dekorujemy
płatkami i
rodzynkami lub
żurawiną.Powiązane notki:
Biszkopt z
kremem czekoladowym – Ciasto o smaku RafaelloTort dla ZosiWspaniały tort
orzechowo-
miodowy z
polewą czekoladowąDyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez
jajek ( krok po kroku)Tradycyjna szarlotka z korzenną nutą + kilka trików na udane ciasto