ßßß
Ostatnio jestem bardzo wybredna jeśli chodzi o muffinki. Jednak te zasługują na pełną pochwałę. Nie dość, że robi się je błyskawicznie, tak naprawdę znacznie szybciej niż tradycyjne, to jeszcze smakują wybornie. Mają w sobie dużo gorzkiej czekolady, bo jedną tabliczkę pochłania ciasto, a drugą polewa, a ja uwielbiam gorzką czekoladę;) Dzięki temu, że dżem trzeba domieszać do ciasta a nie nadziewać babeczki ich przygotowanie to pestka. Można je namieszać między wstawieniem wody na herbatę a zalaniem filiżanki;)Przepis Nigelli z "How to be a domestic goddess".Składniki (na 12 sztuk):125 g masła100 g gorzkiej czekolady300 g dżemu wiśniowego150 g cukru (jeśli dżem jest wysoko słodzony ilość cukry zmniejszyć do 120 g)szczypta soli2 duże jajka rozkłócone150 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaWykonanie:Masło stopić, gdy prawie się rozpuści dodać czekoladę. Zaczekać chwilę, do momentu gdy czekolada zacznie mięknąć i zdjąć garnek z ognia. Rozmieszać drewnianą łyżką aż masło i czekolada będą gładko stopione. Dodać dżem wiśniowy, cukier, sól i jajka, wymieszać do połączenia. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać do rozprowadzenia mąki w masie. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, każdą z nich napełniać do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C. Wyjąć i ostudzić. Po ostudzeniu nałożyć polewę i udekorować kandyzowanymi wiśniami lub wiśniami ze spirytusu.Składniki na polewę:100 g czekolady100 ml śmietany kremówkiWykonanie:Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do rondla w którym znajduje się śmietana. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Wymieszać ręcznie lub mikserem, aż krem będzie gęsty i gładki. Nałożyć na babeczki, wygładzić wypukłą stroną łyżki i ozdobić.Smacznego :)