Wykonanie
Miałam podsumować 2013 rok, miałam zacząć projekty, postanowienia, ale kiedy przyjechałam do akademika na 2 dni przed Sylwestrem, okazało się, że na naszym piętrze, po naszej stronie korytarza nie ma internetu. Niestety pani w administracji w trakcie dyżuru 2-ego stycznia nie dodzwoniła się do zajmującej się tym firmy, więc jesteśmy bez internetu przynajmniej do jutra. Ratuje mnie tylko mobilny internet, który pożyczyłam od mamy ;)
Dynia występuje u mnie nie tylko na jesieni. Jedna wciąż jeszcze stoi na oknie, a w zamrażalniku mam dwie paczki puree z dyni na zimowe wypieki lub eksperymenty ;) To ciasto chciałam upiec już poprzedniej jesieni, ale jakoś się nie złożyło. A teraz żałuję, że tak późno się za to zabrałam, bo jest przepyszne :) Ziarenka
wanilii przyjemnie chrupią
między zębami ;)Przygotowałam je na wieczór gier i zniknęło bardzo szybko ;)Przepis z drobnymi zmianami stąd.
Składniki:150 g
białej czekolady30 g
masła250 g puree z dyni3
jajka50 g
cukru drobnegoziarenka z jednej
laski wanilii140 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli50 g
gorzkiej czekoladyKwadratową blaszkę (u mnie 20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 st. 100 g
białej czekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej razem z
masłem.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
cukier wymieszać razem. Osobno zmiksować
jajka,
wanilię i puree z dyni. Dolać do mokrych składników
czekoladę z
masłem, wymieszane wcześniej suche składniki. Pokroić resztę białej i
gorzkiej czekolady. 3/4
czekolady wsypać do masy i wszystko razem wymieszać. Przełożyć do foremki i rozsypać na wierzch resztę
czekolady. Piec 30 minut. enjoy c: