Wykonanie
Kiedyś robiłam tort szwarcwaldzki, a dziś zrobiłam ciasto.Sprawa różni się tylko
ciastem i wykończeniem.Zamiast
biszkoptu,robimy ciasto.Składniki:-150g
masła-150g
cukru-150g
czekolady150g
mąki-6
jajek-łyżeczka
proszku do pieczenia-szczypta
soliMasa wiśniowa:-1 litr
wiśni w
syropie-2 łyżki
mąki ziemniaczanej-50 ml
likieru wiśniowego lub
wódkiKrem:-500ml
śmietany 30%-fix do
śmietany-2 łyżeczki
żelatyny-4 łyżki
cukru pudru-kilka kropel
olejku migdałowegoWykonanie:
Czekoladę i
masło rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. lekko studzimy.
Jajka ubijamy z
cukrem i
solą, dodajemy
mąkę wymieszaną z proszkiem i wlewamy masę
czekoladową.Ciasto wylewamy do foremki, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 st. i pieczemy ok. 40 minut.Przekrawamy na trzy części, ponczujemy
likierem wiśniowym.
Wiśnie odsączamy na sitku. Pół szklanki soku z
wiśni zostawiamy do pączowania.Resztę soku gotujemy, dodajemy
mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną soku i
likierem. Gotujemy 1 minutę.Dodajemy
wiśnie i studzimy.
Śmietanę ubijamy, dodajemy fix i wcześniej przygotowaną płynną
żelatynę. Na koniec dodajemy kilka kropel
olejku migdałowego.Przygotowujemy poncz: do soku z
wiśni dodajemy kieliszek
wódki lub
likieru.Przekładamy ciasto:-ciasto,
kisiel z
wiśniami,
śmietana , ciasto itd….Wykańczamy
śmietaną, boki posypujemy startą
czekoladą, górę dekorujemy
wiśniami i
czekoladą.