Orginalny tort szwarcwaldzki jest na bazie ciasta ucieranego z masłem. Ja jednak wolę na biszkopcie ponieważ jest lżejszy jak na tort wypada.Składniki:Biszkopt:-6 jaj-szklanka cukru-szklanka mąki pszennej– pół szklanki mąki ziemniaczanej-2 duże łyżki kakao-łyżeczka proszku do pieczeniaMasa wiśniowa:-1 litr wiśni w syropie-2 łyżki mąki ziemniaczanej-50 ml likieru wiśniowego lub wódkiKrem:-500ml śmietany 30%-fix do śmietany-2 łyżeczki żelatyny-4 łyżki cukru pudru-kilka kropel olejku migdałowegoWykonanie;Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i kakao oraz szczyptę soli . Przesiewamy.Do ubitych jaj wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy łyżką.Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy 25 minut.Po upieczeniu z wysokości 30 cm rzucamy na ziemię. Studzimy. Kroimy na 3 części.Wiśnie odsączamy na sitku. Pół szklanki soku z wiśni zostawiamy do pączowania.Resztę soku gotujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną soku i likierem. Gotujemy 1 minutę.Dodajemy wiśnie i studzimy.Śmietanę ubijamy, dodajemy fix i wcześniej przygotowaną płynną żelatynę. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku migdałowego.Przygotowujemy poncz: do soku z wiśni dodajemy kieliszek wódki lub likieru.Przystępujemy do przekładania.Na spód ciasto, ponczujemy, na to masę wiśniową, śmietana, ciasto/ponczujemy/ itd.Cały tort powinien być wykończony śmietaną i wiśniami.I znowu odbiegłam od przepisu, ponieważ tort jechał daleko i bałam się o śmietanę więc wykończyłam masą cukrową.Przepis tuA tak wygląda w przekroju.