Biszkopt:4 jajka (osobno żółtka i białka)cukier waniliowy9 łyżek cukru1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia2,5 łyżki kakaoMasa wiśniowa:150 ml syropu po wiśniach w zalewie50 ml wody3-4 łyżki cukru pudru1,5 łyżki mąki ziemniaczanej500 g mrożonych wiśni (bez pestek)Masa śmietanowa:700-800 ml śmietanki kremówki 30% (całkowicie ostudzonej)2 opakowania fixu do ubijania śmietany3- 4 łyżki cukru pudruok. 50 ml likieru wiśniowegowisienki koktajlowe do dekoracjiwiórki czekoladowe do dekoracji (opcjonalnie)Biszkopt:Tortownicę o średnicy ok. 21 cm. wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, a następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkętortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao.Gotową masę wlać do formy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C . Piec ok. 20 minut do "suchego patyczka". Gotowy i ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na trzy części.Masa wiśniowa:Syrop podgrzewamy i dodajemy mrożone wiśnie - dalej podgrzewamy do całkowitego rozmrożenia owoców. W osobnym naczyniu dokładnie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną w 50 ml wody (nie może być żadnych grudek - w razie konieczności dolać jeszcze odrobinę wody) - całość bardzo powoli wlewamy do gotującego się syropu ciągle mieszamy do momentu zgęstnienia. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.Dolny i średni biszkopt ponczujemy likierem wiśniowym (lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym) i na każdy z nich wykładamy po połowie masy wiśniowej i w takiej postaci całkowicie studzimy.Śmietankę ubijamy (musimy to robić z dużym wyczuciem, ponieważ ze śmietanki zbyt długo ubijanej wytrąci się masło). Gdy tylko śmietanka zacznie gęstnieć stopniowo dodajemy cukier puder i fix i jeszcze chwilę ubijamy do zgęstnienia śmietanki.1/3 masy śmietanowej wykładamy na ostudzoną masę wiśniową znajdującą się na dolnym biszkopcie. Przykrywamy środkowym biszkoptem masą wiśniową ku górze i smarujemy kolejną 1/3 częścią śmietany. Górne ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (od spodu) i przykrywamy nim tort. Pozostałą częścią masy śmietanowej pokrywamy całe ciasto. Dekorujemy wisienkami koktajlowymi i wiórkami czekoladowymi.