Wykonanie
Nie jest to oryginalny przepis na Schwarzwälder Kirschtorte, ale kombinacja wielu przepisów znalezionych w necie, ponieważ nie znalazłam takiego, który by mi całkowicie odpowiadał. Tort Czarny Las wywodzi się z południowego regionu Niemiec, ale jest bardzo popularny na całym świecie. Zazwyczaj ciasto składa się z kilku warstw ciasta
czekoladowego, przełożonego
bitą śmietaną i
wiśniami.
Wiśnie i wiórki
czekoladowe służą również do dekoracji. Tradycyjnie jest naponczowany Kirschwasser (
cherry brandy), choć w Australii popularny jest
rum, a w USA ciasto najczęściej przygotowywane jest bez
alkoholu.Tort jest lekki i nie za słodki. Według mnie koniecznie naponczowany
likierem wiśniowym a najlepszy ze świeżymi lub mrożonymi
wiśniami. Piękny i elegancki. W sam raz na naszą dzisiejszą Rocznicę Ślubu ... :). Bardzo polecam!Składniki na ciasto:150 g
gorzkiej czekolady, roztopionej150 g miękkiego
masła150 g drobnego
cukru6 dużych
jajek, osobno
białka i
żółtka150 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliMasło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą
czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli wbijać
żółtka i
cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Białka ubić z
solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej mikstury.Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut (nawet krócej, do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty.Można również upiec osobnno 3 blaty (ja tak zrobiłam), każdy blat piecze się około 12 minut i nie ma problemu z przekrojeniem ciasta na 3 równe części ;)
Syrop do nasączenia blatów:75 ml soku z
wiśni (może być z kompotu, może być
syrop z
wiśni z puszki)75 ml
likieru wiśniowegoWymieszać.Masa wiśniowa:150 ml kompotu z
wiśni (lub
syropu po wiśniach z puszki)2 łyżki
cukru2 łyżki
skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii50 ml
likieru wiśniowego700 g
wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu
wody) lub z kompotu,
syropu, itp.Wszystko dobrze wymieszać (oprócz
wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak
kisiel). Na sam koniec dodać
wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygniecia.Ponadto:około 750 ml - 1 L
śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie4 łyżki
cukru pudruŚmietanę ubić na sztywno z
cukrem pudrem.Wykonanie
tortuNa paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć
syropem (50 ml). Na niego wyłożyć połowę masy z
wiśni, 1/4
bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć (kolejne 50 ml), wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część
bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskajać, nasączyć (ostatnie 50 ml).Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą
bitej śmietany, ozdobić
wiśniami (mogą być
czereśnie koktajlowe) oraz wiórkami
czekolady. Przechowywać w lodówce.Smacznego :)* do ubitej
śmietany można dodać
żelatyny - ja tego nigdy nie robię, bo angielskie kremówki są wystarczająco 'sztywne'