Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny
mus czekoladowy, mój podany z klasycznym lemon
curd , jednak nie było to idealne połączenie - przesadziłam z ilością kremu
cytrynowego, następnym razem dodałabym go o wiele mniej.
Przepraszam Was też za zdjęcie - robione było na szybko, w trakcie jedzenia (tak, drugiej połowy nie ma, dlatego nie widać jej na zdjęciu;)

Przepis pochodzi z Moich Wypieków:
Potrzebujemy:
225 g
gorzkiej czekolady1 łyżka ekstraktu
waniliowego4 łyżki
wody30 g
masła w temperaturze pokojowej
50 g
cukru do wypieków
3 duże
jajka (oddzielnie
żółtka i
białka)
125 ml schłodzonej
śmietany kremówkiDo garnuszka wkładamy pokruszoną
czekoladę,
wodę i
alkohol, rozpuszczamy aż masa
zrobi się gładka i błyszcząca.
Po rozpuszczeniu miksujemy wraz z
masłem.
W drugiej misce ubijamy na sztywno
białka, na koniec dodajemy
cukier i przez chwilę miksujemy.
Do zmiksowanej masy czekoladowej dodajemy stopniowo
żółtka, miksując po kolei na zmianę z połową ubitych
białek.
W kolejnej misce ubijamy
śmietanę kremówkę, gdy jest sztywna dodajemy ją do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy. Na koniec dokładamy pianę z ubitych
białek i delikatnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy do małych miseczek i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny:)
Smacznego!