Wykonanie
Pomysł na tą tartę powstał spontanicznie.
Jabłka z naszej kochanej wsi Zabrzeż musiały być potraktowane wyjątkowo bo smakują niesamowicie. Mój organizm bardzo reaguje na
porę roku. Kiedy przychodzi jesień potrafię żywić się tylko
jabłkami i
grzybami:) na dodatek wcale mi się nie nudzą.Dzisiejsze ciasto to placek z
jabłkami, pyszną
śmietanową masą i
bezą cynamonową. Prosto, szybko i pysznie czyli tak jak lubię najbardziej.Ps. już jutro post o fantastycznej 14 Masterchef:)Zapraszam
Składniki na ciasto: (forma o średnicy 25cm)200g
mąki50g
cukru pudru100 g zimnego
masła1
żółtkoszczypta
soli2 łyżki zimnej
wodyPrzygotowanie:1.
Mąkę,
sól,
cukier puder,
masło,
żółtko oraz 2 łyżki lodowatej
wody zagnieść na gładkie ciasto.2. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.3. Przenieść ciasto do formy wysmarowanej
masłem. Brzegi powinny być wyłożone na wysokość ok 2-3 cm. (formę można też wyłożyć
ciastem bez wałkowania)4. Odstawić do lodówki na 30 min.
Masa śmietanowa:2
jaja50g
cukru pudru200g
śmietany kremówkiPrzygotowanie:1.
Jajka zmiksować z
cukrem.2. Dodać
śmietanę i dokładnie zmiksować
1
białko70 g
cukru pudru1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soli1.
Białko ze szczyptą
soli ubijamy na sztywno2. Kiedy powstanie już sztywna piana dodajemy stopniowo
cukier puder i
cynamon - dokładnie mieszamy.Ponadto do Ciasta potrzebujemy3-4
jabłkaJabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Każdą ćwiartkę ponownie pokroić na 3 plasterki..PRZYGOTOWANIE CIASTA1. Piekarnik nastawić na 200C.2. Wyjąć ciasto z lodówki.3. Na ciasto wylać połowę masy śmietanowej.4. Poukładać na
masie jabłka.5. Wylać pozostałą cześć masy.6. Wstawić do piekarnika i piec 20min.7. Przygotować
cynamonową bezę i rozłożyć ją na cieście.8. Ciasto piec jeszcze 10 min.
A tu jeszcze moje nasturcje i wrzosy:)
Do zobaczenia:)