ßßß
Składniki na ciasto: (forma o średnicy 25cm)200g mąki50g cukru pudru100 g zimnego masła1 żółtkoszczypta soli2 łyżki zimnej wodyPrzygotowanie:1. Mąkę, sól, cukier puder, masło, żółtko oraz 2 łyżki lodowatej wody zagnieść na gładkie ciasto.2. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.3. Przenieść ciasto do formy wysmarowanej masłem. Brzegi powinny być wyłożone na wysokość ok 2-3 cm. (formę można też wyłożyć ciastem bez wałkowania)4. Odstawić do lodówki na 30 min.
Masa śmietanowa:2 jaja50g cukru pudru200g śmietany kremówkiPrzygotowanie:1. Jajka zmiksować z cukrem.2. Dodać śmietanę i dokładnie zmiksować
1 białko70 g cukru pudru1 łyżeczka cynamonuszczypta soli1. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno2. Kiedy powstanie już sztywna piana dodajemy stopniowo cukier puder i cynamon - dokładnie mieszamy.Ponadto do Ciasta potrzebujemy3-4 jabłkaJabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Każdą ćwiartkę ponownie pokroić na 3 plasterki..PRZYGOTOWANIE CIASTA1. Piekarnik nastawić na 200C.2. Wyjąć ciasto z lodówki.3. Na ciasto wylać połowę masy śmietanowej.4. Poukładać na masie jabłka.5. Wylać pozostałą cześć masy.6. Wstawić do piekarnika i piec 20min.7. Przygotować cynamonową bezę i rozłożyć ją na cieście.8. Ciasto piec jeszcze 10 min.
A tu jeszcze moje nasturcje i wrzosy:)
Do zobaczenia:)