Wykonanie
W każdy weekend w moim domu po obiedzie pada bardzo ważne pytanie: "Co na deser?". Dlatego też, od jakiegoś czasu staram się co tydzień
mieć w zanadrzu coś przygotowanego, żebyśmy nie musieli w popłochu biec do sklepu po
ciastka.Deser jednak, nie może być nudny i nie może się ciągle powtarzać. W zeszły weekend postanowiłem sięgnąć do sprawdzonych przepisów na szarlotkę, czy tartę
jabłkową, ale zrobić coś zupełnie co innego. Efekt, przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wszyscy znajomi i rodzina, którzy próbowali rogalików z niecierpliwością czekają na powtórkę!
Składniki na ciasto:- 2,5 szklanki
mąki krupczatki- 1/2 szklanki
cukru pudru- kostka zimnego
masła- 2 łyżki kwaśnej
śmietany (12%)- 1
jajko- szczypta
soli- 2 łyżeczki
cukru waniliowegoSkładniki na nadzienie:- 4
jabłka (np. szara reneta, antonówka)- 2 czubate łyżki
cukru- łyżeczka
cynamonu- szczypta
imbiru- łyżeczka
masłaSposób przygotowania:Na początek przygotowujemy ciasto.Wsypujemy
mąkę do miski, lub wysypujemy na stolnicę.Dosypujemy
cukier puder,
cukier waniliowy i
sól.Dodajemy pokrojone w kostkę
masło i dodajemy
śmietanę.Oddzielamy
żółtko od
białka.
Żółtko dodajemy do
ciastka, natomiast
białko odstawiamy do posmarowania rogalików.Całość ugniatamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.W tym czasie możemy przygotować nadzienie.Obieramy
jabłka i kroimy je w dużą kostkę.Na patelni lub w szerokim rondlu rozpuszczamy
masło.Wrzucamy pokrojone
jabłka i dosypujemy
cukier,
cynamon i
imbir.Smażymy, aż
jabłka zaczną się rozpadać i zostaną tylko ich drobne kawałki.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Po ostygnięciu
jabłek możemy przystąpić do formowania rogalików.Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 6 równych części.Bierzemy część ciasta i rozwałkowujemy na grubość 1-2mm, pamiętając, żeby ciasto po rozwałkowaniu było w miarę okrągłe.Następnie rozwałkowany placek kroimy na 8 kawałków (jak pizzę).Na każdym z powstałych trójkątów, w szerszej części, układamy łyżeczką niewielką ilość nadzienia i zawijamy, zaczynając od szerszej strony.Tak uformowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem i smarujemy z wierzchu
białkiem.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut, do momentu aż się zrumienią.Po wyjęciu i ostygnięciu obsypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!
Ten wpis bierze udział w akcji: