ßßß
Składniki na ciasto:- 2,5 szklanki mąki krupczatki- 1/2 szklanki cukru pudru- kostka zimnego masła- 2 łyżki kwaśnej śmietany (12%)- 1 jajko- szczypta soli- 2 łyżeczki cukru waniliowegoSkładniki na nadzienie:- 4 jabłka (np. szara reneta, antonówka)- 2 czubate łyżki cukru- łyżeczka cynamonu- szczypta imbiru- łyżeczka masłaSposób przygotowania:Na początek przygotowujemy ciasto.Wsypujemy mąkę do miski, lub wysypujemy na stolnicę.Dosypujemy cukier puder, cukier waniliowy i sól.Dodajemy pokrojone w kostkę masło i dodajemy śmietanę.Oddzielamy żółtko od białka.Żółtko dodajemy do ciastka, natomiast białko odstawiamy do posmarowania rogalików.Całość ugniatamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.W tym czasie możemy przygotować nadzienie.Obieramy jabłka i kroimy je w dużą kostkę.Na patelni lub w szerokim rondlu rozpuszczamy masło.Wrzucamy pokrojone jabłka i dosypujemy cukier, cynamon i imbir.Smażymy, aż jabłka zaczną się rozpadać i zostaną tylko ich drobne kawałki.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Po ostygnięciu jabłek możemy przystąpić do formowania rogalików.Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 6 równych części.Bierzemy część ciasta i rozwałkowujemy na grubość 1-2mm, pamiętając, żeby ciasto po rozwałkowaniu było w miarę okrągłe.Następnie rozwałkowany placek kroimy na 8 kawałków (jak pizzę).Na każdym z powstałych trójkątów, w szerszej części, układamy łyżeczką niewielką ilość nadzienia i zawijamy, zaczynając od szerszej strony.Tak uformowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem i smarujemy z wierzchu białkiem.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut, do momentu aż się zrumienią.Po wyjęciu i ostygnięciu obsypujemy cukrem pudrem.Smacznego!


Ten wpis bierze udział w akcji: