Wykonanie
Wybrałam się ostatnio na zakupy do sklepu na literę T i na wejściu przywitał mnie stand z
panem Robertem Makłowiczem, a że tego pana lubię i jego przepisy również to zaczęłam przeglądać co tam ciekawego można zrobić. I znalazłam przepis na ciasto kruche z
jabłkami i
bezą. A że tych ostatnich mam aż nadto to postanowiłam skorzystać.SKŁADNIKI: na ciasto:1 i 1/4 szklanki
mąki2 łyżki
cukru pudru1/2 kostki
masłaszczypta
solimasa:1 i 1/2 szklanki
cukru1/4 szklanki
mąki6
żółtek1 szklanka
śmietanki kremówki5 szklanek obranych, pokrojonych w kostkę
jabłekszczypta
solicynamon wedle uznania
beza:6
białek1/2 szklanki
Mąkę z
cukrem,
solą i
masłem wykładamy na stolnicę, siekamy razem i rozcieramy palcami na kruszonkę. Wysypujemy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dobrze ugniatamy dłońmi, podpiekamy w piekarniku. (ja podpiekałam około 10 minut).Przygotowujemy masę: ucieramy
żółtka z
cukrem,
cynamonem i
solą, dodajemy
śmietankę wymieszaną z
mąką, mieszamy,
potem dodajemy pokrojone w kostkę
jabłka, dokładnie mieszamy.wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C do momentu ścięcia się masy (około godziny). na upieczone ciasto wykładamy pianę ubitą z
cukrem i podpiekamy jeszcze 10 minut do lekkiego zarumienienia się
bezy.Studzimy w formie, kroimy na kawałki, podajemy.I muszę stwierdzić po raz kolejny nie zawiodłam się na przepisie pana Roberta Makłowicza. Ciasto wyborne.