ßßß Cookit - przepis na Kruche z jabłkiem i bezą

Kruche z jabłkiem i bezą

nazwa

Wykonanie

Wybrałam się ostatnio na zakupy do sklepu na literę T i na wejściu przywitał mnie stand z panem Robertem Makłowiczem, a że tego pana lubię i jego przepisy również to zaczęłam przeglądać co tam ciekawego można zrobić. I znalazłam przepis na ciasto kruche z jabłkami i bezą. A że tych ostatnich mam aż nadto to postanowiłam skorzystać.
SKŁADNIKI: na ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
1/2 kostki masła
szczypta soli
masa:
1 i 1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
6 żółtek
1 szklanka śmietanki kremówki
5 szklanek obranych, pokrojonych w kostkę jabłek
szczypta soli
cynamon wedle uznania
beza:
6 białek
1/2 szklanki
Mąkę z cukrem, solą i masłem wykładamy na stolnicę, siekamy razem i rozcieramy palcami na kruszonkę. Wysypujemy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dobrze ugniatamy dłońmi, podpiekamy w piekarniku. (ja podpiekałam około 10 minut).
Przygotowujemy masę: ucieramy żółtka z cukrem, cynamonem i solą, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką, mieszamy, potem dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, dokładnie mieszamy.
wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C do momentu ścięcia się masy (około godziny). na upieczone ciasto wykładamy pianę ubitą z cukrem i podpiekamy jeszcze 10 minut do lekkiego zarumienienia się bezy.
Studzimy w formie, kroimy na kawałki, podajemy.
I muszę stwierdzić po raz kolejny nie zawiodłam się na przepisie pana Roberta Makłowicza. Ciasto wyborne.
Źródło:http://slodkozwisienka.blogspot.com/2012/10/kruche-z-jabkiem-i-beza.html