Wykonanie
Przepis ten znalazłam na stronie R. Makłowicza.Robiłam go pierwszy raz i teraz już wiem,że następnym razem, dadałabym o wiele mniej
cukru. Jak dla mnie był za słodki, niektórzy widocznie taką
słodycz lubią,ale Ja jednak wolę ciasta nieco kwaśniejsze,szczególnie te z
owocami. Następnym razem posłucham siebie,i nie
będę robić jak w przepisie słowo w słowo. Jeśli lubisz słodkie ciasta,ten przepis jest dla ciebie.Jeśli nie.. po prostu daj mniej
cukru :)Składniki:Ciasto:1 i 1/4 szklanki
mąki 2 łyżki
cukru pudru½ kostki
masłaszczypta
soliMasa:1½ szklanki
cukru¼ szklanki
mąki6
żółtek1 szklanka
śmietanki kremówki5 szklanek obranych, pokrojonych w kostkę
jabłekszczypta
solicynamon wedle uznania
Beza:6
białek1/2 szklanki
cukruWykonanie:
Mąkę z
cukrem,
solą i
masłem wykładamy na stolnicę, siekamy razem, a
potem rozcieramy palcami na kruszonkę. Wysypujemy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dobrze ugniatamy dłońmi, następnie lekko podpiekamy w piekarniku.Przygotowujemy masę: w misce ucieramy
żółtka z
cukrem,
cynamonem i
solą, dodajemy
śmietankę wymieszaną z
mąką, mieszamy,
potem dodajemy pokrojone w kostkę
jabłka, dokładnie mieszamy.Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C do momentu ścięcia się masy (ok. 1 godziny).
Na upieczony placek wykładamy pianę dobrze ubitą z
cukrem i podpiekamy jeszcze 10 minut do lekkiego zrumienienia
bezy.Studzimy w formie, kroimy na kawałki, podajemy.
Smacznego!!!