Wykonanie
Dynia tu,
dynia tam - dyń w sklepach i na straganach zatrzęsienie! Szkoda ich nie wykorzystać, zwłaszcza, że można z nich wyczarować naprawdę magiczne rzeczy :)
Składniki:
Tarta:120 g
masła250 g
mąki2 czubate łyżki
cukru pudru2
żółtkaszczypta
soliNadzienie:2 szklanki musu z dyni150 g
cukru200 ml
śmietany kremówki3
jajka1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
cynamonuBeza:3
białka150 gram drobnego
cukru do wypiekówszczypta
soli1 łyżka
octu winnego lib
jabłkowego1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanejMus z dyniŻeby sprawnie i szybko zrobić całe ciasto można zacząć od zrobienia musu z dyni. taki mus można wykorzystać do zrobienia placuszków
dyniowych lub babeczek
dyniowych . Do zrobienia 400-500 g musu potrzeba około 1 kilograma z dyni, którą kroimy w paski, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 3-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie oddzielamy skórkę od miąższu, który wkładamy do miski i bardzo dokładnie blendujemy.
TartaNa stolnicy lub w misce umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie je ze sobą rozcieramy do momentu, aż będziemy w stanie zagnieść gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 40 minut.Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy je, wylepiamy nim formę do tarty, nakłuwamy ją i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 15 minut.NadzienieWszystkie składniki na nadzienie umieszczamy w misce i bardzo dokładnie miksujemy. Masa będzie bardzo płynna, ale nie przejmujcie się tym - taka właśnie ma być i zgęstnieje w czasie pieczenia.Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy około 40 minut.
BezaBiałka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę i dodajemy po łyżce
cukru cały czas miksując.
Beza musi być lśniąca i powinna delikatnie odchodzić od śmigieł miksera, a rozcierając masę z
białek nie powinniśmy czuć
cukru pod palcami. Na koniec ubijania dodajemy
ocet i
mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy.
Bezę wykładamy na przestudzone ciasto i pieczemy 20 minut w 180 stopniach, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy
bezę jeszcze około godziny przy uchylonym piekarniku (ja wsadzam pudełko zapałek
między drzwiczki piekarnika ;))Smacznego :)