ßßß
Składniki:Tarta:120 g masła250 g mąki2 czubate łyżki cukru pudru2 żółtkaszczypta soliNadzienie:2 szklanki musu z dyni150 g cukru200 ml śmietany kremówki3 jajka1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki cynamonuBeza:3 białka150 gram drobnego cukru do wypiekówszczypta soli1 łyżka octu winnego lib jabłkowego1 czubata łyżka mąki ziemniaczanejMus z dyniŻeby sprawnie i szybko zrobić całe ciasto można zacząć od zrobienia musu z dyni. taki mus można wykorzystać do zrobienia placuszków dyniowych lub babeczek dyniowych . Do zrobienia 400-500 g musu potrzeba około 1 kilograma z dyni, którą kroimy w paski, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 3-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie oddzielamy skórkę od miąższu, który wkładamy do miski i bardzo dokładnie blendujemy.TartaNa stolnicy lub w misce umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie je ze sobą rozcieramy do momentu, aż będziemy w stanie zagnieść gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 40 minut.Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy je, wylepiamy nim formę do tarty, nakłuwamy ją i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 15 minut.NadzienieWszystkie składniki na nadzienie umieszczamy w misce i bardzo dokładnie miksujemy. Masa będzie bardzo płynna, ale nie przejmujcie się tym - taka właśnie ma być i zgęstnieje w czasie pieczenia.Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy około 40 minut.BezaBiałka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy po łyżce cukru cały czas miksując. Beza musi być lśniąca i powinna delikatnie odchodzić od śmigieł miksera, a rozcierając masę z białek nie powinniśmy czuć cukru pod palcami. Na koniec ubijania dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy. Bezę wykładamy na przestudzone ciasto i pieczemy 20 minut w 180 stopniach, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy bezę jeszcze około godziny przy uchylonym piekarniku (ja wsadzam pudełko zapałek między drzwiczki piekarnika ;))Smacznego :)

