Wykonanie
Składniki (3 blaty o średnicy 28 cm):150 g
gorzkiej czekolady200 g miękkiego
masła200 g drobnego
cukru8 dużych
jajek (osobno
żółtka i
białka)200 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliMasło rozcieramy z roztopioną, lekko ciepłą
czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli dokładamy
żółtka i
cukier, cały czas masę miksując. Wsypujemy przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Mieszamy ciasto delikatnie łyżką drewnianą.
Białka ubijamy osobno z
solą na sztywno. Pianę wkręcamy do gęstej, czekoladowej mikstury.Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 28 cm. Pieczemy blat w temperaturze 170*C około 10-15 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy warstwę. Wyciągamy ją z obręczy. Blaszkę wykładamy ponownie papierem do pieczenia i pieczemy kolejny blat. Postępujemy tak samo jak z pierwszym
ciastem. Z wyżej wymienionych składników powstaną nam 3 cienkie
biszkopty lub jeden gruby.