ßßß Cookit - przepis na BISZKOPT CZEKOLADOWY

BISZKOPT CZEKOLADOWY

nazwa

Wykonanie

Składniki (3 blaty o średnicy 28 cm):
150 g gorzkiej czekolady
200 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
8 dużych jajek (osobno żółtka i białka)
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masło rozcieramy z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli dokładamy żółtka i cukier, cały czas masę miksując. Wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy ciasto delikatnie łyżką drewnianą. Białka ubijamy osobno z solą na sztywno. Pianę wkręcamy do gęstej, czekoladowej mikstury.
Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 28 cm. Pieczemy blat w temperaturze 170*C około 10-15 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy warstwę. Wyciągamy ją z obręczy. Blaszkę wykładamy ponownie papierem do pieczenia i pieczemy kolejny blat. Postępujemy tak samo jak z pierwszym ciastem. Z wyżej wymienionych składników powstaną nam 3 cienkie biszkopty lub jeden gruby.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/11/biszkopt-czekoladowy.html