Wykonanie
Po
likierze makowym zostało mi jeszcze nieco gotowej masy makowej. Zastanawiałam się do czego ją wykorzystać i trafiłam na ten przepis. Połączenia
czekoladowego ciasta z
makiem jeszcze nie próbowałam, więc chętnie się skusiłam. Wyszło smacznie, takie połączenie murzynka z makowcem, nie zasłodzone, w sam raz do
kawki. Przepis od Krystyny9150 - 170 g
czekolady gorzkiej5
żółtek7
białek100 g
masła (miękkie)250 - 300 g masy makowej (użyłam gotowej)125 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 -4 łyżek
cukru (dałam 4)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i ostudzić.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym
żółtku. Dodać masę
makową i wymieszać. Następnie dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać. Dodać
czekoladę i wymieszać. Ubić
białka na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z
ciastem.Piec w tortownicy 24cm (ja piekłam w 26cm) wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą. Czas pieczenia ok 50 minut w 175º lub do suchego patyczka.
Smacznego!