Wykonanie
Mini wersja znanego
tortu Szwarcwaldzkiego z
wiśniami. Takie małe torciki to idealna propozycja na kinderbale, przyjęcia, czy po prostu jako słodka przekąska. Łatwe w wykonaniu, atrakcyjne z wyglądu, a przede wszystkim przepyszne w smaku.
Biszkopt:
4
jajka (osobno
żółtka i
białka)9 łyżek
cukru1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaocukier waniliowyok. 150 g
konfitury wiśniowejok. 330 ml
śmietany kremówki 30%2 łyżki
cukru pudufix do
śmietanysłoik wisienek koktajlowychok. 50 g tartej
gorzkiej czekolady*w wersji dla dorosłych
biszkopty można dodatkowo nasączyć
likierem wiśniowymBlaszkę o wymiarze ok. 40 x 55 cm wyłożyć pergaminem.
Mąki przesiać. Oddzielić
białka od
żółtek.Na wysokich obrotach miksera ubić
białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym
żółtku, po czym małymi partiami wsypywać
mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z
proszkiem do pieczenia oraz
kakao.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".
Z gotowego
biszkoptu wykrawamy krążki za pomocą kieliszka/szklanki (wielkość dowolna, w zależności jakiego rozmiaru chcemy aby były nasze torciki).
Śmietanę ubijamy,* pod koniec dodajemy fix oraz
cukier puder.Biszkopciki smarujemy
konfiturą wiśniową, wykładamy (najlepiej za pomocą szprycy) krem i przykrywamy drugim
biszkoptem. Górę
ciastka dekorujemy
śmietaną, kładziemy wisienkę, a całość oprószamy
czekoladą. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.*należy pamiętać, że
śmietanę nie można zbyt długo ubijać, ponieważ może wytworzyć się
masło.