ßßß Cookit - przepis na Wuzetka

Wuzetka

nazwa

Wykonanie

Wuzetka jest bardzo popularnym, polskim ciastkiem składającym się z kakaowego biszkoptu, bitej śmietany, konfitury i polewy czekoladowej. Klasyka, genialna w swojej prostocie. W-Z-ka znana jest z tradycyjnie podanego deseru w formie kostki, jednak dlaczego nie zrobić jej w formie tortu. W takim właśnie kształcie gości u mnie w domu i myślę, że w ten sposób nie traci na swojej atrakcyjności.
Wuzetka - Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
8 łyżek cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
50 g startej czekolady
cukier waniliowy
Masa:
600 ml śmietany kremówki
fix do ubijania śmietany
3 łyżki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
60 g czekolady (lub na pół z mleczną)
40 g masła
konfitura wiśniowa (ewentualnie dżem)
mleko do naponczowania (w wersji dla dorosłym dodatkowo można nasączyć likierem wiśniowym)
Wuzetka - Sposób przygotowania:
Tortownice (24 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.
Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, ziemniaczaną, kakao i z proszek do pieczenia. Na końcu wrzucamy startą na małych oczkach czekoladę.
Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka"
Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.
Kremówkę ubijamy*, pod koniec dodając cukier puder i fix.
Blaty biszkoptów nasączamy mlekiem. Na dolne ciasto wykładamy śmietanę (odrobinę można zostawić na dekorację). Górny biszkopt smarujemy konfiturą i kładziemy na krem (konfiturą do spodu).
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z połamaną czekoladą. Mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji i gotową polewę wylewamy na ciasto.
Gdy czekolada zastygnie dekorujemy śmietaną. Można dodatkowo przyozdobić wisienkami koktajlowymi i oprószyć czekoladą.
Gotową Wuzetkę kroimy na równe części.
*pamiętajmy, że śmietankę nie wolno zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/03/wuzetka.html