Wykonanie
Wuzetka jest bardzo popularnym, polskim
ciastkiem składającym się z
kakaowego biszkoptu,
bitej śmietany,
konfitury i
polewy czekoladowej. Klasyka, genialna w swojej prostocie. W-Z-ka znana jest z tradycyjnie podanego deseru w formie kostki, jednak dlaczego nie zrobić jej w formie
tortu. W takim właśnie kształcie gości u mnie w domu i myślę, że w ten sposób nie
traci na swojej atrakcyjności.Wuzetka - Składniki:
Biszkopt:4
jajka8 łyżek
cukru1/2 szklanki
mąki tortowej1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej2/3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao50 g startej
czekoladycukier waniliowyMasa:600 ml
śmietany kremówkifix do ubijania
śmietany3 łyżki
cukru pudruPolewa czekoladowa:60 g
czekolady (lub na pół z
mleczną)40 g
masłakonfitura wiśniowa (ewentualnie
dżem)
mleko do naponczowania (w wersji dla dorosłym dodatkowo można nasączyć
likierem wiśniowym)
Wuzetka - Sposób przygotowania:Tortownice (24 cm) wykładamy pergaminem.
Mąki przesiewamy. Oddzielamy
białka od
żółtek.
Na wysokich obrotach miksera ubijamy
białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym
żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy
mąkę tortową, ziemniaczaną,
kakao i z
proszek do pieczenia. Na końcu wrzucamy startą na małych oczkach
czekoladę.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka"Wystudzony
biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.Kremówkę ubijamy*, pod koniec dodając
cukier puder i fix.Blaty
biszkoptów nasączamy
mlekiem. Na dolne ciasto wykładamy
śmietanę (odrobinę można zostawić na dekorację). Górny
biszkopt smarujemy
konfiturą i kładziemy na krem (
konfiturą do
spodu).W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
masło z połamaną
czekoladą. Mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji i gotową polewę wylewamy na ciasto.
Gdy
czekolada zastygnie dekorujemy
śmietaną. Można dodatkowo przyozdobić wisienkami koktajlowymi i oprószyć
czekoladą.Gotową Wuzetkę kroimy na równe części.*pamiętajmy, że
śmietankę nie wolno zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się
masło.