Wykonanie
J. sobie zażyczyła: zrób mi muffinki: już, teraz, natychmiast.
Czekoladowe, z
białą czekoladą. No przecież je się migiem robi, godzina i gotowe... Proooszę.Więc niech będzie :)
Czekoladowe. Z
kakao, gorzką,
mleczną i
białą czekoladą. Duże kawałki obowiązkowe. W zasadzie powinny być poczwórnie
czekladowe, a nie trójczekoladowe, ale widocznie w przepisie
kakao to nie
czekolada, więc niech zostaną trój.Miękkie, wilgotne, pyszne. I jak to muffinki, dziecinnie proste. Pychotki.Przepis z Ciast i deserów z
czekoladą Wandy Jackowskiej.
Składniki:25 dag
mąki, łyżka ciemnego
kakao, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia, po 10 dag
czekolady gorzkiej,
mlecznej i białej, 2
jaja, szklanka
śmietany kremówki, 80 g
cukru, 10 dag
masłaPrzygotowanie:1.
Czekoladę pokroić na małe kawałki.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Przesiać. Wymieszać z kawałkami
czekolady.2.
Masło roztopić. W osobnej misce ubić mikserem nastawionym na niskie obroty
jaja,
śmietanę,
cukier i roztopione
masło.3. Na koniec dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
kakao i
czekoladą. Starannie wymieszać drewnianą łyżką, aby składniki się połączyły.4. Foremkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotami i napełnić
ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C i piec ok. 30 minut. Po wyjęciu babeczki studzić przez 15 minut w formach,
potem wyjąć, ostudzić do końca.