Tradycyjne, proste w przygotowaniu, mocno czekoladowe ciasto. W konsystencji dość ciężkie, mokre i zwarte jak klasyczne amerykańskie brownies.Miłośnikom czekolady nie trzeba zbytnio go reklamować.Z pewnością smak tego ciasta uwiedzie niejednego wielbiciela czekoladowych łakoci.Ciasto:125 g masła150 g czekolady mlecznej100 g gorzkiej czekolady6 jajek125 g cukrucukier waniliowy60 g mąki (ok. 3 kopiate łyżki)2 łyżki kakao (opcjonalnie)Polewa:100 g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej)50 g masłaW kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z z masłem.Studzimy do momentu w którym czekolada całkowicie ostygnie, jednak nadal pozostanie płynna.Białka jaj ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy wraz z cukrem i cukrem waniliowym.Następnie powoli, ciągle mieszając wlewamy czekoladę do utartych żółtek.Wsypujemy mąkę, kakao, a na końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy.Dno tortownicy (22 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy tłuszczem. Wlewamy przygotowaną masę.Pieczemy w temperaturze 160-165 stopni przez ok. 40- 45 minut.Gdy ciasto ostygnie - przygotowujemy polewę:W kąpieli wodnej umieszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem. Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się delikatnie mieszamy i po otrzymaniu gładkiej konsystencji polewamy czekoladą górę ciasta.