Wykonanie
Hmm, cóż tu dużo mówić. Jeżeli lubicie masę
krówkową (kajmak) i
czekoladę to ciasto jest dla Was. Mi smakowało i to bardzo, nie mogłam nie zabierać kolejnego kawałka, tak wciąga.A przy tym jest piekielnie proste, jak to brownies...Możecie użyć
czekolady mlecznej i gorzkiej w proporcji mniej więcej pół na pół, wtedy ciasto będzie bardziej słodkie, do ciasta można dodać również
orzechy. Ja dodałam
migdały, więc wyobraźcie sobie jak pobudziłam moje komórki mózgowe. Co by było gdyby to były
orzechy włoskie...Zachęcam do wypróbowania;) Może odkryjecie w sobie Einsteina ;)Przepis jak to często bywa ze strony Moje wypieki .Składniki:115 g
masła170 g
czekolady gorzkiej lub100 g gorzkiej i 70 g
mlecznej25 g
kakao3
jajka200 g
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego140 g
mąki1 puszka gotowego kajmaku (400 g)-chociaż wg mnie to i tak za mało;) lub 1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2,5hpokrojone
migdały lub
orzechy (niekoniecznie) około 100gWykonanie:
Masło roztopić, uważać, żeby się nie przyrumieniło. Dodać połamaną na drobno
czekoladę. Mieszać aż się roztopi. Następnie dodać
kakao i rozmieszać tak, aby nie było grudek.Masę przełożyć do miski. Dodawać po 1
jajku ciągle ubijając. Następnie dodać
cukier,
cukier waniliowy,
mąkę i wszystko wymieszać mikserem. Na koniec domieszać
orzechy. Ciasto jest gęste, więc będzie się ciężko nakładać, dlatego radzę wykorzystać do tego rękaw cukierniczy lub szpryckę.
Foremkę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta i rozsmarować na całą blachę. Następnie nałożyć masę kajmakową około 3/4 puszki. Resztę ciasta umieścić w rękawie lub szprycce i wyciskać na kajmak. Gdy cały kajmak jest pokryty
ciastem rozłożyć resztę masy z puszki na ciasto i rozprowadzić widelcem tworząc żłobienia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C ( z termoobiegiem), 175 st. C (bez termoobiegu). Piec około 35-45 minut.Smacznego!