Wykonanie
Tort Marcepanowy to idealny pomysł na świąteczny wypiek.
Słodycz marcepanu, dodatek
konfitury z róży, delikatna masa
śmietanową oraz polewa z
gorzkiej czekolady idealnie ze sobą komponują tworząc słodki i wyjątkowy w smaku tort. Torcik idealny dla wielbicieli marcepanu i słodkich ciast.
Biszkopt:4
jajka (osobno
żółtka i
białka)8 łyżek
cukru3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa Śmietanowa:250 ml mocno schłodzonej
kremówki 30% lub 36%fix do ubijania
śmietany (opcjonalnie)ok. 100 g
konfitury z różyok. 300 g masy marcepanowej (gotowej lub z tego przepisu)
Polewa Czekoladowa:100 g
czekolady gorzkiej50 g
masłaWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową. Tortownice (ok. 21 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy
masłem.
Mąki przesiewamy. Oddzielamy
białka od
żółtek.Na wysokich obrotach miksera ubijamy
białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym
żółtku. Następnie małymi partiami wsypujemy
mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z
proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut do "suchego patyczka" . Po całkowitym wystudzeniu
biszkopt przekrawamy na trzy części.
Kremówkę ubijamy pod koniec dodając fix (pamiętajmy, że
śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się
masło).Masę marcepanową dzielimy na trzy części (dwie mniejsze - jedną większą na
pokrycie całego
tortu). Każdą z porcji rozwałkowujemy na grubość ok. 3-5 mm.Na dolny krążek ciasta wykładamy cienką warstwę
konfitury z róży. Następnie wykładamy masę marcepanową (w razie potrzeby odcinamy brzegi masy marcepanowej), a na nią wykładamy 1/3 masy śmietanowej. Kładziemy środkowy
biszkopt, następnie znów
konfiturę, masę marcepanową, krem
śmietanowy. Wszystko przykrywamy górną częścią
tortu i smarujemy cienką warstwą
śmietany. Całość pokrywamy rozwałkowanym marcepanem.
Polewa czekoladowa:Połamaną
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej wraz z pociętym na mniejsze kawałki
masłem. Gdy
czekolada ulegnie roztopieniu delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji, zdejmujemy z ognia, chwilę czekamy aż troszkę przestygnie i polewamy wierzch ciasta (można na wierzchu
tortu wykonać "zygzaki", stworzyć "pajęczynkę" - tak jak u mnie, lub po prostu polać cały wierzch ciasta).