ßßß

Proste, pyszne, klasyczne, kruche ciasto z dodatkiem aromatycznych powideł z warstwą orzechową oraz chrupiącą pierzynką kokosową. Połączenie tych wszystkich składników tworzy ciekawy i wyjątkowy wypiek, który z pewnością warto wypróbować w naszych domach.
Ciasto:150 g mąki pszennej150 g masła (zimnego)80 g cukru4 żółtkaczubata łyżka kwaśnej śmietany (lub więcej)płaska łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy
Kokos:4 białka100 g cukru100 g wiórków kokosowychłyżeczka mąki ziemniaczanej1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaWarstwa Orzechowa:4 jajka150 g orzechów włoskich (mielonych)2 łyżki bułki tartej2 łyżki mąki pszennej4 łyżki cukrułyżeczka proszku do pieczeniaok. 100 g powideł śliwkowychPolewa Czekoladowa:60 ml śmietanki 30%60 g gorzkiej czekoladywiórki kokosowe do oprószenia (ok. 2 łyżki)
Masło siekamy na drobne kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (gdyby ciasto okazało się zbyt suche dodajemy więcej śmietany). Ciasto umieszczamy w lodówce.
Warstwa Orzechowa:Białka ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo, partiami dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie wsypujemy bułkę tartą oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy zmielone orzechy włoskie i delikatnie mieszamy do połączenia składników.Warstwa Kokosowa:Białka ubijamy na sztywno i ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Blaszkę (ok. 20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy tłuszczem (np. margaryną). Ciasto lekko rozwałkowujemy i wykładamy nim spód blaszki, a następnie smarujemy powidłami śliwkowymi.Następnie wykładamy ciasto orzechowe, a na wierzch warstwę kokosową i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni. Pieczemy ok. 40-50 minut do zezłocenia wierzchu.Gdy ciasto całkowicie ostygnie (najlepiej na drugi dzień) możemy przygotować polewę:Polewa Czekoladowa:Śmietankę podgrzewamy. Następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej kuwertury.Strużkami czekolady polewamy ciasto i od razu oprószamy wiórkami kokosowymi.







