Wykonanie


Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji tak naprawdę niewiele ma wspólnego z popularnym batonikiem o podobnej nazwie z którym z pewnością wielu z nas je kojarzy. Ciasto Siostry Anastazji charakteryzują dwa płaty delikatnego, kruchego ciasta, lekka warstwa kokosowa, wyraziste w smaku ciasto z
orzechów włoskich, a wszystkie te warstwy przekłada aksamitny, budyniowy krem, a wierzch ciasta stanowi idealnie komponująca się z całością
czekoladowa polewa posypana kawałkami
orzechów włoskich. Ciasto przepyszne w smaku i mimo, że jest dość pracochłonne z pewnością warto je przygotować w naszych domach.

Ciasto Kruche:150 g
mąki pszennej100 g
masła (zimnego)3
żółtkałyżka kwaśnej
śmietany50 g
cukru pudru
1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem:2 szklanki
mlekabudyń śmietankowy (40g)2,5 łyżki
mąki pszennej5
żółtek5 łyżek
cukrucukier waniliowy200 g
masłaCiasto
Kokosowe:100 g
wiórków kokosowych
1/2 szklanki
cukru3
białka jajCiasto
Orzechowe:50 g
orzechów włoskich50 g zmielonych
orzechów włoskich3
białkałyżka
bułki tartej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukruPolewa Czekoladowa:80 g
czekolady80 ml
śmietanki kremówki 30%ok. 80 g
orzechów włoskich do posypania

Ciasto Kruche:
Masło siekamy na małe kawałki. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy elastyczne ciasto (gdyby okazało się zbyt "suche" możemy dodać więcej
śmietany). Powstałe ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 min.Po tym czasie rozwałkowane ciasto przekładamy do formy (ok. 20 x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej
masłem) i od razu umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pieczemy do zrumienienia przez ok. 20-30 minut.Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta.

Krem:1,5 szklanki
mleka zagotowujemy z
cukrem oraz z
cukrem waniliowym.W pozostałym
mleku rozpuszczamy
budyń oraz
mąkę, dodajemy także
żółtka i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji (można do tego celu użyć miksera w celu pozbycia się ewentualnych grudek).Następnie do gotującego się
mleka wlewamy przygotowaną mieszankę i energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia budyniu. Przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Masło miksujemy na jasną, puszystą masę (przez minimum 5 minut - im dłużej tym lepiej). Następnie do ubitego
masła stopniowo, partiami dodajemy
budyń ciągle miksując.

Ciasto
Kokosowe:
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy
cukier, na końcu wsypujemy
wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy do połączenia składników.Masę przekładamy do formy (tej samej w której piekliśmy kruche ciasto) wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 20-25 minut do ze-złocenia wierzchu. Studzimy.Ciasto
Orzechowe:
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie ciągle ubijając stopniowo wsypujemy
cukier. Następnie dodajemy
bułkę tartą,
proszek do pieczenia, zmielone
orzechy i delikatnie mieszamy. Na końcu łączymy wszystko z dość drobno posiekanymi
orzechami. Pieczemy w tej samej formie w której piekliśmy poprzednie ciasta przez ok. 20-25 minut w temperaturze ok. 170 stopni. Studzimy.

Na dno formy wykładamy kruchy spód. Masę dzielimy na 3 części. Jedną z nich przekładamy na kruchy spód, wykładamy warstwę
kokosową, połowę pozostałego kremu, ciasto
orzechowe, pozostałą masę budyniową a całość przykrywamy kruchym
ciastem.
Polewa Czekoladowa:
Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wrzucamy drobno połamaną
czekoladę, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Powstałą
czekoladą polewamy wierzch ciasta i od razu posypujemy siekanymi
orzechami włoskimi. Ciasto powinno spędzić noc w lodówce.








