Wykonanie
Piekłam go już dwukrotnie na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Świetnie wpasowuje się w klimat każdych Świąt ale nie tylko. Ciasto zawsze robi furorę wśród gości. Jest przepyszne !!! Nie jest skomplikowane choć może tak wygląda. Potrzeba tylko czasu aby całość zmontować choć i to można podzielić sobie na 2 dni. Za drugim razem kiedy go robiłam środek wierzchu nieco zapadł mi się. Ścięłam górę żeby wyrównać i podzieliłam na 2 blaty a na górę pokruszyłam ścięte ciasto pomijając polewę co widać na załączonych zdjęciach. Tak więc śmiem stwierdzić, że raczej nie może się nie udać :) Przepis z bloga Świat wypieków .

Składniki na ciasto : ( wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej )300 g
mąki krupczatki300 g
cukru pudu150 g
orzechów włoskich200 g
masła6 jaj3/4 szklanki kwaśnej
śmietanyopakowanie
cukru waniliowego30 g
proszku do pieczeniaOrzechy zmielić na proszek, podprażyć chwilę na suchej patelni. Odstawić do przestygnięcia.
Mąkę i proszek przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka utrzeć z
cukrem na gęstą pianę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę
masło i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Kolejno dodajemy podprażone
orzechy,
cukier waniliowy, miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze. Cały czas miksując dodajemy partiami
mąkę i kwaśną
śmietanę. Zaczynając i kończąc na
mące.Na koniec osobno ubijamy
białka. Dodajemy do masy orzechowej partiami, delikatnie mieszając za pomocą łyżki lub
łopatki. Mieszamy aż całość będzie gładka.Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 24x28 cm ( u mnie 25x25 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temp. 180°C przez 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.Masa grysikowa :500 ml
mleka4 łyżki
kaszy manny5
żółtek150 g
cukru2 i 1/2 łyżeczki
mąki pszennej1/2
laski wanilii300 g
masłaZ
wanilii wyciągamy ziarenka.Z
mleka odlać 1/3 szklanki. Resztę zagotować w rondelku z ziarenkami
wanilii i
laską wanilii. Kiedy
zawrzy laskę wanilii wyciągamy. Dodajemy
kaszę mannę i gotujemy aż zmięknie.W międzyczasie ucieramy
żółtka z
cukrem jak na kogel
mogel. W
mleku rozpuszczamy
mąkę tak aby nie było grudek. Dodajemy do utartych
żółtek. Dobrze wymieszać.Kiedy
kasza manna będzie miękka dodajemy utarte
żółtka. Mieszamy cały czas energicznie aby masa się nie przypaliła. Gotujemy do momentu aż całość będzie miała konsystencję gęstego budyniu. Zestawiamy z ognia, przykrywamy wierzch folią spożywczą tak aby dotykał masy - nie utworzy nam się wtedy kożuch. odstawiamy do ostygnięcia.Kiedy masa będzie już zimna w misce ucieramy
masło partiami po 1 łyże dodajemy
budyń grysikowy.Ostudzone ciasto
orzechowe kroimy na 3 równe części. Blaty przekładamy kremem. Wierzch polewamy
polewą czekoladową.Składniki na polewę :120 g
czekolady60 g
masłaWszystkie składniki rozpuszczamy nad kąpielą
woda aż całość będzie gładka i jednolita.Smacznego :)