Wykonanie
Sexi Walewska to moja nazwa na ciasto Pani Walewska lub jak kto woli pychotka czy inna zajebista nazwa:)Jest to proste kruche ciasto,
dżem porzeczkowy i
beza, a to wszystko przekładane kremem
maślano-budyniowym.
![](/Data/Images/smakiwsieci.blogspot.com\2013_slash_11_slash_sexi-walewska/l/1180429593.JPG)
![](/Data/Images/smakiwsieci.blogspot.com\2013_slash_11_slash_sexi-walewska/l/-1614587694.jpg)
CIASTO :2 szklanki
mąki pszennej 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia 1 łyżka
cukru waniliowego 1/2 szklanki
cukru pudru 200 g
masła4
żółtkaBEZA:4-6
białek 1,5 szklanki
cukru pudru2 łyżki
mąki ziemniaczanejKREM:3 szklanki
mleka 4 łyżki
mąki pszennej 2 łyżki
mąki ziemniaczanej 2
żółtka 1 łyżka
cukru waniliowego 1/2 szklanki
cukru pudru 200 g
masłaDODATKOWO:-
dżem porzeczkowy-
orzechy włoskie![](/Data/Images/smakiwsieci.blogspot.com\2013_slash_11_slash_sexi-walewska/l/-955878193.jpg)
1.Ucieramy
mąkę, proszek,
cukier i
masło.2. Dodajemy
jajka i zagniatamy ciasto.3. Ciasto rozprowadzamy na blache.4. Nakładamy
dżem porzeczkowy na ciasto.5. Ubijamy
białka z
solą i gdy zaczną zbijać się w białą masę dodajemy
cukier.6. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier i ubijamy gdy z odwróconej miski z
białkami nic nie wyleci :)7. Tak ubite
białka nakładamy na ciasto z powidłami i posypujemy
orzechami włoskimi8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C przez około 30 minut.9. Przygotujemy krem: połowę
mleka zagotowujemy, a do drugiej połowy
mleka dodajemy pozostałe składniki.10. Gdy
mleko się zagotuje, wlewamy nasza mieszankę i mieszamy aż
budyń zgęstnieje.11.
Budyń studzimy, gdy cały się wystudzi, w osobnej misce ucieramy
masło i dodajemy nasz
budyń :)12. Nasze ciasto przekrajamy na pół i na jedną połówke nakładamy krem i przykrywamy drugą aby
beza była u góry.13. Ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc :)
![](/Data/Images/smakiwsieci.blogspot.com\2013_slash_11_slash_sexi-walewska/l/-1257757791.JPG)
![](/Data/Images/smakiwsieci.blogspot.com\2013_slash_11_slash_sexi-walewska/l/-951959512.JPG)
![](/Data/Images/smakiwsieci.blogspot.com\2013_slash_11_slash_sexi-walewska/l/-761388364.JPG)
![](/Data/Images/smakiwsieci.blogspot.com\2013_slash_11_slash_sexi-walewska/l/1068079104.JPG)
![](/Data/Images/smakiwsieci.blogspot.com\2013_slash_11_slash_sexi-walewska/l/279828739.JPG)
![](/Data/Images/smakiwsieci.blogspot.com\2013_slash_11_slash_sexi-walewska/l/-1662220353.JPG)
![](/Data/Images/smakiwsieci.blogspot.com\2013_slash_11_slash_sexi-walewska/l/1370506135.JPG)
![](/Data/Images/smakiwsieci.blogspot.com\2013_slash_11_slash_sexi-walewska/l/-995689503.JPG)
![](/Data/Images/smakiwsieci.blogspot.com\2013_slash_11_slash_sexi-walewska/l/-1737865079.JPG)
![](/Data/Images/smakiwsieci.blogspot.com\2013_slash_11_slash_sexi-walewska/l/184707111.JPG)
![](/Data/Images/smakiwsieci.blogspot.com\2013_slash_11_slash_sexi-walewska/l/1811669291.JPG)
Przpis pochodzi z www.kotlet.tv :)