Wykonanie
Na jesienne wieczory, do filiżanki
herbaty - ciasto Pychotka w wersji z powidłem i
orzechami włoskimi.SKŁADNIKI:1/2 kg
mąki pszennej1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru pudru20 dag
masła (może być roślinne)6
jajek1 1/2 szklanki
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 słoik powideł10 dag posiekanych
orzechów włoskichZ
mąki pszennej,
proszku do pieczenia,
cukru pudru,
masła i
żółtek zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować 1/2 powideł.
Białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodać stopniowo
cukier i
mąkę ziemniaczaną. Połowę
białek wyłożyć na powidła, posypać 1/2
orzechów. Tak przygotowaną 1/2 ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni C i piec ok.40 minut. W ten sam sposób przygotować drugą połowę ciasta i upiec. W czasie, gdy ciasto będzie się piekło, przygotować masę budyniową.masa:1/2 l
mleka20 dag
masła2
żółtka3 łyżki
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennejcukier waniliowyaromat waniliowyOdlać 1/2 szklanki
mleka, wymieszać z
żółtkami i
mąką. Pozostałe
mleko zagotować. Do gotującego się
mleka wlać
mleko z
żółtkami. Zagotować, ostudzić.
Masło utrzeć mikserem. Ucierają dodawać stopniowo zimny
budyń. Na koniec dodać aromat. Gotowe placki przełożyć masą. Schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc).