Wykonanie
Święta,święta i po świętach. Ale przed nami karnawał oraz zbliżający się Sylwester,a więc kolejna okazja do popisów kulinarnych. Jeśli szukacie nowego przepisu na ciasto,którym chcielibyście poczęstować gości,zapraszam do mnie. Może nazwa ciasta nie brzmi zbyt zachęcająco,ale smak zapewne tak. Przepis na nie przeleżał w moim zeszycie z zapiskami całe lata, bo ciasto,niestety,należy do tych pracochłonnych,kalorii też w nim niemało. Jednak święta zmobilizowały mnie do tego,by zafundować je moim domownikom. Zapraszam :)
na ciasto:40 dkg
mąki pszennej4
żółtka - 4
białka potrzebna będą do pianyok.100 ml
cukru kryształu15 dkg
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki kwaśnej
śmietany2 łyżki
kakao - opcjonalnie do jednej części ciastaZ podanych składników zagniatam kruche ciasto,dzielę je na 2 części,do jednej dodaję 2 łyżki
kakao.Ciasto jasne wałkuję na wielkość formy do pieczenia.Formę wykładam papierem do pieczenia, na papier kładę ciasto i smaruję je cienko powidłem
wiśniowym, nastepnie wykładam drylowane
wiśnie-mogą być z
wiśniówki.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.Następnie pianę ubitą na sztywno z 4
białek z dodatkiem 2 - 3 łyżek
cukru.Do ubitej piany dodaję:10 dkg
gorzkiej czekolady pokrojonej w kostkę10 dkg
rodzynek10 dkg
wiórków kokosowych10 dkg posiekanych
orzechów włoskichCałość mieszam i wykładam na ciasto z powidłem.Ciasto piekę 30 min.w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.jeśli piana zbytno zacznie się przypiekać,trzeba nakryć ja folią alumin.Upieczone wyjmuję z formy i odkładam na kratce do wystudzenia.Następnie zagniatam ciasto z dodatkiem
kakao,układam je na papierze w formie,a na ciasto wykładam powidło
wiśniowe oraz
wiśnie j.w.na to pianę ubitą z 4
białek(
żółtka potrzebne będą do kremu) z 3 łyżkami
cukru oraz 2 łyżkami
mąki ziemniaczanej lub 1,5 op.
kisielu wiśniowego. Piekę 30 min.w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Odkładam do wystudzenia.na krem:2 szkl.
mleka4
żółtka z
jajek od piany4 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
cukru1 kostka
masła1 szklankę
mleka zagotowuję z
cukrem,w drugiej szklance mieszam
mąkę i
żółtka i wlewam powoli do gotującego się
mleka cały czas mieszając. Odstawiam do całkowitego ostudzenia.Zimny krem dodaję stopniowo do utartego
masła cały czas miksując.Spód ciasta stanowi jasna warstwa z pianą na wierzchu,następnie krem oraz warstwa ciemna odwrócona pianą w stronę kremu.Na wierzch można zrobić polewę tą lub tą . Smacznego!!!