ßßß Cookit - przepis na Ciasto bakaliowe z masą budyniową

Ciasto bakaliowe z masą budyniową

nazwa

Wykonanie

Bardzo dobre ciasto. Jeśli lubicie ciasto z dużą ilości orzechów, rodzynek i fig to wypiek ten jest właśnie dla Was :). Przygotowanie zajmuje nieco czasu , ale bardzo polecam je wypróbować .
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : ok. 25 minut
Temp. pieczenia 180 C
źródło : " Ciasta"
Składniki:
Biszkopt:
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
6 jajek
4 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto bakaliowe:
200 g fig
200 g rodzynków
100 g zmielonych orzechów włoskich
100 g pokrojonych orzechów włoskich
6 białek
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
200 g masła
6 żółtek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
Sposób przyrządzania:
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy po 1 żółtku i po troszku cukru.
Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki na ok. 25 minut.
Ciasto bakaliowe :
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier cały czas mieszając.
Wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem i mieszamy.
Następnie dodajemy bakalie ( figi kroimy) i wszystko delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
Pieczemy ok. 2o minut dopóki ciasto nie zrobi się złote.
Masa budyniowa:
Żółtka miksujemy z 10 łyżkami mleka i mąką .
Pozostałe mleko należy zagotować z cukrem.
Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy masę jajeczną szybko mieszając , aby nie porobiły się grudy i gotujemy budyń.
Budyń studzimy i łączymy z miękkim masłem.
Ciasto bakaliowe z masą budyniową:
Ostudzony biszkopt przekrajamy wzdłuż na 2 blaty.
Na 1 płat biszkopta wykładamy połowę masy pamiętając aby zostawić troszkę do posmarowania wierzchu ciasta.
Przykrywamy biszkoptem bakaliowym.
Ponownie smarujemy masą budyniową i przykrywamy drugim ciemnym płatem biszkoptu.
Wyłożyć resztę kremu na wierzch i udekorować np. wiórkami czekoladowymi.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/03/ciasto-bakaliowe-z-masa-budyniowa.html