Ciasto te zrobiłam na urodziny... swoje urodziny, dla siebie ;) Planowałam zrobić inne, ale na dzień przed planowanym wypiekiem trafiłam na ten przepis i postanowiłam zmienić plany. I nie żałuję, a Mąż pytał czy zrobię je jeszcze na święta ;)Ciasto pochodzi z książki "103 Ciasta Siostry Anastazji"MarysieńkaPlacek I:7 jajek1 szklanka cukru (dałam 195 g)2 pełne łyżki sypkiego kakao5 pełnych łyżek mąki pszennej (80 g)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaPlacek II:250 g włoskich orzechów5 białek20 dag cukru1 1/2 łyżki miodu1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:1/2 l mleka1 cukier waniliowy5 żółtek200 g cukru (dałam 100 g)1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej250 g masłaDodatkowo:Polewa do ciasta (najlepiej domowa)Placek IMąkę przesiej do miski. Wymieszaj z kakaem i proszkiem do pieczenia.Białka ubij na sztywną pianę (ze szczyptą soli). Dodaj cukier, dobrze wymieszaj.Dodaj po jednym żółtku. Połącz z mąką.Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. Po upieczeniu przekrój placek na dwie części.Placek IIOrzechy pokrój. Białka ubij z cukrem.Dodaj pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszaj. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut.Krem:Odlej pół szklanki mleka, a resztę zagotuj z cukrem waniliowym.Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka.Mieszankę wlej do gotującego się mleka i ugotuj z niej budyń.Utrzyj masło i cały czas miksując dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu.Przełożenie placka:Placek I (pierwsza cześć) - Krem - Placek II - Krem - Placek I (druga cześć) - Polewa