ßßß Cookit - przepis na Marysieńka

Marysieńka

nazwa

Wykonanie

Ciasto te zrobiłam na urodziny... swoje urodziny, dla siebie ;) Planowałam zrobić inne, ale na dzień przed planowanym wypiekiem trafiłam na ten przepis i postanowiłam zmienić plany. I nie żałuję, a Mąż pytał czy zrobię je jeszcze na święta ;)
Ciasto pochodzi z książki "103 Ciasta Siostry Anastazji"
Marysieńka
Placek I:
7 jajek
1 szklanka cukru (dałam 195 g)
2 pełne łyżki sypkiego kakao
5 pełnych łyżek mąki pszennej (80 g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Placek II:
250 g włoskich orzechów
5 białek
20 dag cukru
1 1/2 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1/2 l mleka
1 cukier waniliowy
5 żółtek
200 g cukru (dałam 100 g)
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła
Dodatkowo:
Polewa do ciasta (najlepiej domowa)
Placek I
Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj z kakaem i proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę (ze szczyptą soli). Dodaj cukier, dobrze wymieszaj.
Dodaj po jednym żółtku. Połącz z mąką.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. Po upieczeniu przekrój placek na dwie części.
Placek II
Orzechy pokrój. Białka ubij z cukrem.
Dodaj pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszaj. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut.
Krem:
Odlej pół szklanki mleka, a resztę zagotuj z cukrem waniliowym.
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka.
Mieszankę wlej do gotującego się mleka i ugotuj z niej budyń.
Utrzyj masło i cały czas miksując dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu.
Przełożenie placka:
Placek I (pierwsza cześć) - Krem - Placek II - Krem - Placek I (druga cześć) - Polewa
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/12/marysienka.html