Wykonanie
Na świątecznym
stole mile widziane są ciasta z dodatkiem
orzechów. Polecam serdecznie ciasto Marysieńka według niezawodnej receptury siostry Anastazji.
Składniki:Placek I:7
jajek1 szklanka
cukru2 pełne łyżki
kakao5 pełnych łyżek
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaPlacek II:25 dag
orzechów włoskich5
białek20 dag
cukru1,5 łyżki
miodu1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem:0,5 litra
mleka1
cukier waniliowy5
żółtek20 dag
cukru1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej1 kostka
masła lub
margarynySposób przygotowania:1. Przygotować placek I:
Białka ubić na sztywno, dodać
cukier,
żółtka,
kakao oraz
mąkę przesianą z proszkiem. Piec 30-40 minut w 180 C. Po ostudzeniu przekroić na pół.2. Przygotować placek II:
Białka ubić z
cukrem, dodać posiekane
orzechy i resztę składników. Piec 30-40 minut w 180 C.3. Zrobić krem: Odlać pół szklanki
mleka, a resztę zagotować z
cukrem waniliowym. Utrzeć
żółtka z
cukrem, dodać
mąkę ziemniaczaną i 0,5 szklanki
mleka. Wszystko wlać na gotujące się
mleko i ugotować
budyń. Po wystudzeniu utarć z
masłem lub
margaryną.Przełożenie ciasta:Placek I – połowa kremu – placek II – pozostały krem – placek IWierzch udekorować polewą
kakaową.Acha, i zapomniałam dodać, że warstwy
biszkoptów posmarowałam cienko
dżemem wiśniowym - efekt -
biszkopty nie były suche :)Smacznego :)