ßßß
Składniki:Placek I:7 jajek1 szklanka cukru2 pełne łyżki kakao5 pełnych łyżek mąki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaPlacek II:25 dag orzechów włoskich5 białek20 dag cukru1,5 łyżki miodu1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:0,5 litra mleka1 cukier waniliowy5 żółtek20 dag cukru1,5 łyżki mąki ziemniaczanej1 kostka masła lub margarynySposób przygotowania:1. Przygotować placek I: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, kakao oraz mąkę przesianą z proszkiem. Piec 30-40 minut w 180 C. Po ostudzeniu przekroić na pół.2. Przygotować placek II: Białka ubić z cukrem, dodać posiekane orzechy i resztę składników. Piec 30-40 minut w 180 C.3. Zrobić krem: Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i 0,5 szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Po wystudzeniu utarć z masłem lub margaryną.Przełożenie ciasta:Placek I – połowa kremu – placek II – pozostały krem – placek IWierzch udekorować polewą kakaową.Acha, i zapomniałam dodać, że warstwy biszkoptów posmarowałam cienko dżemem wiśniowym - efekt - biszkopty nie były suche :)Smacznego :)