ßßß Cookit - przepis na Ciasto orzechowo-krówkowe

Ciasto orzechowo-krówkowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
*na biszkopt
- 7 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 8 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 białek
- 300g orzechów włoskich zmielonych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
*na krem
- 6 żółtek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
- 500ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 125g masła
- 125g margaryny
*dodatkowo
- alkohol do nasączenia biszkoptu
- puszka masy krówkowej
- orzechy do posypania
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywną i lśniącą pianę białek z cukrem. Następnie do masy dodajemy stopniowo żółtka oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach ok. 25x35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 30 min. (do suchego patyczka).
2. Białka potrzebne do przygotowania ciasta orzechowego ubijamy na sztywno z cukrem. Na końcu mieszamy z miodem, mąką ziemniaczaną, pszenną i mielonymi orzechami. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach jak podano wyżej, również wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach.
3. Aby przygotować krem ucieramy żółtka z cukrami, następnie dodajemy stopniowo mąki i odrobinę mleka. Pozostałe mleko wstawiamy na palnik i gdy zacznie się gotować wlewamy masę jajeczną, energicznie mieszamy, aż powstanie gęsty budyń, gotowy studzimy. Masło ucieramy z margaryną na puch, stopniowo dodajmy wystudzony budyń, cały czas ucieramy, aż powstanie jednolity krem.
4. Kakaowy biszkopt kroimy wzdłuż na dwa blaty, jeden przekładamy do formy, można nasączyć alkoholem, smarujemy go połową kremu, nakładamy ciasto orzechowe, następnie pozostały krem i drugą część biszkoptu, delikatnie dociskamy. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową, posypujemy orzechami, chłodzimy w lodówce, najlepiej kilka godzin.
Inspiracja:mojepysznosci
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2016/01/ciasto-orzechowo-krowkowe.html