Wykonanie
Składniki:*na
biszkopt- 7
jajek- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 3 łyżki
mąki pszennej- 2 łyżki
kakao- 8 łyżek
cukru- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 6
białek- 300g
orzechów włoskich zmielonych- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka
miodu- 1 łyżeczka
mąki pszennej- 3/4 szklanki
cukru*na krem- 6
żółtek- 1 łyżka
mąki pszennej- 2 czubate łyżki
maki ziemniaczanej- 500ml
mleka- 1/2 szklanki
cukru- 1 op.
cukru waniliowego- 125g
masła- 125g
margaryny*dodatkowo-
alkohol do nasączenia
biszkoptu- puszka masy krówkowej-
orzechy do posypaniaSposób przygotowania:1. Przygotowanie
biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywną i lśniącą pianę
białek z
cukrem. Następnie do masy dodajemy stopniowo
żółtka oraz
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach ok. 25x35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 30 min. (do suchego patyczka).2.
Białka potrzebne do przygotowania ciasta
orzechowego ubijamy na sztywno z
cukrem. Na końcu mieszamy z
miodem,
mąką ziemniaczaną, pszenną i mielonymi
orzechami. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach jak podano wyżej, również wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach.3. Aby przygotować krem ucieramy
żółtka z
cukrami, następnie dodajemy stopniowo
mąki i odrobinę
mleka. Pozostałe
mleko wstawiamy na palnik i gdy zacznie się gotować wlewamy masę jajeczną, energicznie mieszamy, aż powstanie gęsty
budyń, gotowy studzimy.
Masło ucieramy z
margaryną na puch, stopniowo dodajmy wystudzony
budyń, cały czas ucieramy, aż powstanie jednolity krem.4.
Kakaowy biszkopt kroimy wzdłuż na dwa blaty, jeden przekładamy do formy, można nasączyć
alkoholem, smarujemy go połową kremu, nakładamy ciasto
orzechowe, następnie pozostały krem i drugą część
biszkoptu, delikatnie dociskamy. Wierzch ciasta smarujemy masą
krówkową, posypujemy
orzechami, chłodzimy w lodówce, najlepiej kilka godzin.Inspiracja:mojepysznosci