ßßß
Ciemne biszkopty7 jajek1 szklanka cukru2 pełne łyżki sypkiego kakao5 pełnych łyżek mąki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaPlacek z orzechami25 dag włoskich orzechów5 białek20 dag cukru kryształu1 1/2 łyżki miodu1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaKrem1/2 l mleka1 cukier waniliowy5 żółtek20 dag cukru1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej25 dag masłaPolewa1 tabliczka deserowej/gorzkiej czekolady (polewa)1 łyżeczka masła (polewa)Ciemne biszkopty.1. Białka ubić na sztywną pianę2. Dodać cukier, żółtka, kakao, mąkę z proszkiem i wymieszać3. Piec w temp. 180 stopni przez 25-35 minut.4. Po upieczeniu przekroić placek na 2 części lub upiec na 2 razy.Ciasto orzechowe1. Białka ubić z cukrem2. Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać.3. Piec w temp. 180 stopni przez 25-35 minut.Krem1. Odlać 1/2 szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym2. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka.3. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować budyń.4. Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń.Przełożenie placka.I placek (pierwsza część) - krem - II placek (orzechowy) - krem - I placek (druga część).Wierzch przyozdobić polewą kakaową. Czekoladę rozpuścić z łyżką masła w kąpieli wodnej.