ßßß
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 26 kwietnia 2013 r.Jest to ciasto dla miłośników orzechów i karmelu.Wypiek jest przepyszny :-) Powiem tyle - wart grzechu.....Karmelowo-Orzechowa Arkadia Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 25 kwietnia .Karmelowo-Orzechowa Arkadia ! To połączenie ciasta kakaowego z orzechowym, przekładane pysznym kremem, pokryte karmelem i orzechami mówi samo za siebie:-) Dlatego nie będę zachwalać, bo nie ma takiej potrzeby. Wystarczy, że zapoznamy się ze składnikami. Fakt faktem bardzo polecam, jest boskie i tyle..... :-)Dodam, że całej mojej rodzinie bardzo smakowało.Oceny: 5 , 0 z 5Czas przygotowania: 1 godz. i 30 minCzas pieczenia: 1 godz. i 10 minŁączny czas: 2 godz. i 40 minRozmiar porcji: 1 średni kawałek (90 gram)Liczba kalorii w porcji: 443Tłuszcz na porcję: 29 , 3 gWęglowodany na porcję: 40 , 6 gBiałko na porcję: 6,5 gBłonnik na porcję: 1 , 7 gSkładniki:BISZKOPT :jajka wiejskie : 7 sztukcukier : 8 łyżek (135 g)mąka pszenna tortowa : 3 łyżkimąka ziemniaczana : 2 łyżkikakao : 2 łyżkiproszek do pieczenia : 1 łyżeczkaCIASTO ORZECHOWE :białka z jajek wiejskich : 6 sztukorzechy włoskie starte na tarce o grubszych oczkach : 300 gcukier : 1 niepełna szklanka (180 g )miód : 1 łyżeczkamaka pszenna : 1 łyżeczkamąka ziemniaczana : 1 łyżkaKREM :żółtka z wiejskich jaj : 6 sztukcukier : 1/2 szklanki (100 g )cukier waniliowy : 1 paczka (16 g)mąka pszenna : 1 płaska łyżka (10 g)mąka ziemniaczana : 2 kopiaste łyżki (55 g)mleko : 1/2 litraspirytus : 4 łyżkimasło Lurpak : 250 gPOLEWA :gotowa masa krówkowa : 1 puszkaDO POSYPANIA :orzechy włoskie lub laskowe : 100 gPrzygotowanie:BISZKOPT:1. Białka ubijam z cukrem na bardzo sztywną pianę.2. Dodaję żółtka i jeszcze ubijam.3. Następnie dodaję przesiane przez sitko: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie mieszam.4. Wylewam do formy ( wyłożonej papierem do pieczenia ) o rozmiarach23*38 cm.5. Wkładam do lekko nagrzanego piekarnika, piekę około 30 minut w temperaturze 175 stopni C do tzw. suchego patyczka.
CIASTO ORZECHOWE :1. Białka z cukrem ubijam na sztywną pianę.2. Delikatnie mieszam z przesianą przez sitko mąką i miodem.3. Na końcu dodaję starte lub drobno pokrojone orzechy.4. Piekę do zrumienienia około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C.KREM :1. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ucieram na gładką masę.2. Następnie nie przerywając ucierania stopniowo dodaję przesianą mąkę i trochę mleka.3. Pozostałe mleko gotuję, dodaję przygotowany roztwór i mieszając gotuję budyń.4. Studzę.5. Masło ucieram na puch i cały czas ucierając dodaję po łyżce zimnego budyniu.PRZEŁOŻENIE CIASTA:1. Ostudzony biszkopt kroję wzdłuż.2. Nasączam alkoholem - to dodaje fantastycznego aromatu.3. Jeden płat ciasta smaruję połową kremu, a na krem układam ciasto orzechowe.4. Następnie dodaję drugą połowę kremu i przykrywam drugim płatem ciasta. 5. Wierzch smaruję karmelem i posypuję prażonymi orzechami - (orzechy włoskie lub laskowe najlepiej obrane ze skórki - obierałam - straszna męczarnia) prażę na suchej teflonowej patelni z jedną łyżką cukru.Zamiast orzechów można posypać płatkami migdałowymi.Słyszałam, że są w sprzedaży gotowe orzechy bez skórki......

SMACZNEGO !!!!