Wykonanie
Autor:
Halina JoskowskaOpublikowano: 26 kwietnia 2013 r.Jest to ciasto dla miłośników
orzechów i karmelu.Wypiek jest przepyszny :-)
Powiem tyle - wart grzechu.....Karmelowo-Orzechowa Arkadia Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 25 kwietnia .Karmelowo-Orzechowa Arkadia ! To połączenie ciasta
kakaowego z
orzechowym, przekładane pysznym kremem, pokryte karmelem i
orzechami mówi samo za siebie:-) Dlatego nie
będę zachwalać, bo nie ma takiej potrzeby. Wystarczy, że zapoznamy się ze składnikami. Fakt faktem bardzo polecam, jest boskie i tyle..... :-)Dodam, że całej mojej rodzinie bardzo smakowało.Oceny: 5 , 0 z 5Czas przygotowania: 1 godz. i 30 minCzas pieczenia: 1 godz. i 10 minŁączny czas: 2 godz. i 40 minRozmiar porcji: 1 średni kawałek (90 gram)Liczba kalorii w porcji: 443Tłuszcz na porcję: 29 , 3 gWęglowodany na porcję: 40 , 6 g
Białko na porcję: 6,5 gBłonnik na porcję: 1 , 7 gSkładniki:
BISZKOPT :
jajka wiejskie : 7 sztuk
cukier : 8 łyżek (135 g)
mąka pszenna tortowa : 3 łyżki
mąka ziemniaczana : 2 łyżki
kakao : 2 łyżki
proszek do pieczenia : 1 łyżeczkaCIASTO
ORZECHOWE :
białka z
jajek wiejskich : 6 sztuk
orzechy włoskie starte na tarce o grubszych oczkach : 300 g
cukier : 1 niepełna szklanka (180 g )
miód : 1 łyżeczka
maka pszenna : 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana : 1 łyżkaKREM :
żółtka z wiejskich jaj : 6 sztuk
cukier : 1/2 szklanki (100 g )
cukier waniliowy : 1 paczka (16 g)
mąka pszenna : 1 płaska łyżka (10 g)
mąka ziemniaczana : 2 kopiaste łyżki (55 g)
mleko : 1/2 litra
spirytus : 4 łyżki
masło Lurpak : 250 gPOLEWA :gotowa masa krówkowa : 1 puszkaDO POSYPANIA :
orzechy włoskie lub laskowe : 100 gPrzygotowanie:
BISZKOPT:1.
Białka ubijam z
cukrem na bardzo sztywną pianę.2. Dodaję
żółtka i jeszcze ubijam.3. Następnie dodaję przesiane przez sitko:
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
kakao,
proszek do pieczenia i bardzo delikatnie mieszam.4. Wylewam do formy ( wyłożonej papierem do pieczenia ) o rozmiarach23*38 cm.5. Wkładam do lekko nagrzanego piekarnika, piekę około 30 minut w temperaturze 175 stopni C do tzw. suchego patyczka.
CIASTO
ORZECHOWE :1.
Białka z
cukrem ubijam na sztywną pianę.2. Delikatnie mieszam z przesianą przez sitko
mąką i
miodem.3. Na końcu dodaję starte lub drobno pokrojone
orzechy.4. Piekę do zrumienienia około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C.KREM :1.
Żółtka z
cukrem i
cukrem waniliowym ucieram na gładką masę.2. Następnie nie przerywając ucierania stopniowo dodaję przesianą
mąkę i trochę
mleka.3. Pozostałe
mleko gotuję, dodaję przygotowany roztwór i mieszając gotuję
budyń.4. Studzę.5.
Masło ucieram na puch i cały czas ucierając dodaję po łyżce zimnego budyniu.PRZEŁOŻENIE CIASTA:1. Ostudzony
biszkopt kroję wzdłuż.2. Nasączam
alkoholem - to dodaje fantastycznego aromatu.3. Jeden płat ciasta smaruję połową kremu, a na krem układam ciasto
orzechowe.4. Następnie dodaję drugą połowę kremu i przykrywam drugim płatem ciasta. 5. Wierzch smaruję karmelem i posypuję prażonymi
orzechami - (
orzechy włoskie lub laskowe najlepiej obrane ze skórki - obierałam - straszna męczarnia) prażę na suchej teflonowej patelni z jedną łyżką
cukru.Zamiast
orzechów można posypać
płatkami migdałowymi.Słyszałam, że są w sprzedaży gotowe
orzechy bez skórki......
SMACZNEGO !!!!