ßßß Cookit - przepis na Placek z porzeczkami i bezą

Placek z porzeczkami i bezą

nazwa

Wykonanie

Śmietankowe, wilgotne, kwaskowate ciasto przykryte chrupiącą bezą. Jest pyszne polecam!
Składniki:
125 g masła temp. pokojowa
150 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
500 ml śmietany kremówki
40 g wiórków kokosowych
400 g czerwonych porzeczek
3 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
5 białek
200 g cukru
Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodajemy na przemian jajka i przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy kremówkę. Masy nie ucieramy zbyt długo, wystarczy, że wymieszamy do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 23x33 cm wykładamy pergaminem, natłuszczamy i wylewamy ciasto, równomiernie rozkładamy porzeczki i pieczemy 30 minut w 200*C. Przed końcem pieczenia ubijamy białka pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo aż pod palcami nie będziemy czuć cukru. Ciasto wyjmujemy, zmniejszamy temp. do 170*C. Na podpieczony placek wykładamy piane z białek wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 40-45 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/06/placek-z-porzeczkami-i-beza.html