Śmietankowe, wilgotne, kwaskowate ciasto przykryte chrupiącą bezą. Jest pyszne polecam!Składniki:125 g masła temp. pokojowa150 g mąki pszennej75 g mąki ziemniaczanej100 g cukru500 ml śmietany kremówki40 g wiórków kokosowych400 g czerwonych porzeczek3 żółtka1 jajko2 łyżeczki proszku do pieczeniaBeza:5 białek200 g cukruMasło utrzeć z cukrem. Następnie dodajemy na przemian jajka i przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy kremówkę. Masy nie ucieramy zbyt długo, wystarczy, że wymieszamy do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 23x33 cm wykładamy pergaminem, natłuszczamy i wylewamy ciasto, równomiernie rozkładamy porzeczki i pieczemy 30 minut w 200*C. Przed końcem pieczenia ubijamy białka pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo aż pod palcami nie będziemy czuć cukru. Ciasto wyjmujemy, zmniejszamy temp. do 170*C. Na podpieczony placek wykładamy piane z białek wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 40-45 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.