Wykonanie
Babka piaskowa to kolejny klasyczny wypiek wielkanocny, który pojawia się na moim blogu. Jest to babka wyjątkowo lekka i puszysta, o sypkim wnętrzu, które zawdzięcza dodatkowi
mąki ziemniaczanej. Można ją przygotować w dowolnej formie, również w keksówce lub małych foremkach na babeczki. Ja swoją upiekłam w małej formie z kominem z połowy podanego niżej przepisu.
Składniki:100g
mąki pszennej100g
mąki ziemniaczanej100g
masła150g
cukru4
jajka50ml
mleka (lub
wody)2 łyżeczki (8g)
proszku do pieczeniaWykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
masło utrzeć z połową
cukru na puszystą masę-
białka oddzielić od
żółtek- do masy
maślanej dodawać po jednym
żółtku, po każdym ucierać masę
-
białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo
cukier- do masy dodać
mleko oraz
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia, składniki wymieszać- na koniec dodać pianę z
białek, wymieszać ją delikatnie z masą- formę na babkę wysmarować
masłem i oprószyć
mąką, masę przełożyć do formy, powinna zajmować około 2/3 jej wysokości
- babkę piec w 160-170 stopniach przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka (ja początkowo piekę w 160 stopniach, a gdy ciasto równo urośnie do wysokości formy, zwiększam do 170 stopni)- upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestygnięciu również z formy
Babkę piaskową można urozmaicić o ulubione dodatki, np. ekstrakt z
wanilii, skórkę startą z
cytryny lub
pomarańczy,
kakao, itp.Babka smakuje dobrze przez kilka dni, należy przechowywać ją pod przykryciem, żeby nie wyschła.