ßßß Cookit - przepis na Babka piaskowa

Babka piaskowa

nazwa

Wykonanie

Babka piaskowa to kolejny klasyczny wypiek wielkanocny, który pojawia się na moim blogu. Jest to babka wyjątkowo lekka i puszysta, o sypkim wnętrzu, które zawdzięcza dodatkowi mąki ziemniaczanej. Można ją przygotować w dowolnej formie, również w keksówce lub małych foremkach na babeczki. Ja swoją upiekłam w małej formie z kominem z połowy podanego niżej przepisu.
Składniki:
100g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
100g masła
150g cukru
4 jajka
50ml mleka (lub wody)
2 łyżeczki (8g) proszku do pieczenia
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło utrzeć z połową cukru na puszystą masę
- białka oddzielić od żółtek
- do masy maślanej dodawać po jednym żółtku, po każdym ucierać masę
- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier
- do masy dodać mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, składniki wymieszać
- na koniec dodać pianę z białek, wymieszać ją delikatnie z masą
- formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką, masę przełożyć do formy, powinna zajmować około 2/3 jej wysokości
- babkę piec w 160-170 stopniach przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka (ja początkowo piekę w 160 stopniach, a gdy ciasto równo urośnie do wysokości formy, zwiększam do 170 stopni)
- upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestygnięciu również z formy
Babkę piaskową można urozmaicić o ulubione dodatki, np. ekstrakt z wanilii, skórkę startą z cytryny lub pomarańczy, kakao, itp.
Babka smakuje dobrze przez kilka dni, należy przechowywać ją pod przykryciem, żeby nie wyschła.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/03/babka-piaskowa.html