ßßß
Ciasto wilgotne, wypełnione bakaliami, aromatyczne... To taka próba przed świętami :).Zawiozłam kawałek do Mamy, żeby oceniała i zgodnie postanowiłyśmy, że w tym roku pojawi się na świątecznym stole.Polecam, bo nie wymaga dużo pracy - a to ważne w trakcie świątecznych przygotowań - ciasto nabiera pełni smaku następnego dnia, a nawet dwa dni później, więc spokojnie można przygotować go wcześniej i po dobrym zawinięciu przechowywać nawet tydzień, a keks wciąż będzie smakował jak świeżo upieczony.Składniki:250 g masła200 g cukru1 opakowanie cukru waniliowego5 jajek (oddzielamy żółtka od białek)250 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszklanka ulubionych bakalii50 g posiekanej dobrej gorzkiej czekoladyDodatkowo na polewę:100 g białej czekolady2 łyżki śmietany
Wykonanie:Na początku przygotowujemy bakalie ( u mnie suszone morele, suszone daktyle, rodzynki i kandyzowane kiwi). Jeżeli są to duże owoce, np. morele czy kiwi siekamy na mniejsze kawałki, rodzynki zalewamy wrzątkiem na kilka minut, po czym dobrze odsączamy. Czekoladę grubo siekamy.W misce ucieramy masło z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy aż masa stanie się jasna i gładka. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy. Przygotowane bakalie i czekoladę łączymy z ciastem. W wysokim naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy pianę z ciastem, mieszamy lekko łyżką.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i do tak przygotowanej foremki przekładamy ciasto.Nasz keks pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut. Po około 50 min można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone ( u mnie piekło się właśnie 70 min, ale to zależy od piekarnika).Po upieczeniu możemy od razu zajadać się pysznym ciastem, ale lepiej dokładnie zawinąć je w folię aluminiową i odczekać dzień lub dwa. Keks nabiera aromatu i jest jeszcze lepszy! Przechowywany w szczelnie zamkniętym opakowaniu, bądź dokładnie zawinięty zachowa swoje walory smakowe co najmniej przez tydzień.PolewaPodgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Gotową polewą oblewamy ciacho.Smacznego! ;)