Wykonanie


Szukając
modowych inspiracji na pewnym blogu znalazłam inspiracje kulinarną:-) Jak to się
mówi szukajcie a znajdziecie choć nie zawsze dokładnie to o co nam chodzi:-) a tak na poważnie to ciasto jest pyszne, proste i
pomarańczowe. W sam raz na niedzielne popołudnie z kawusią.Składniki:-2 dojrzałe słodkie
pomarańcze-2 tabliczki
białej czekolady-2
śmietany 30%-4
jajka-2 łyżki
masła-20 dkg
mąki-20 dkg
cukru-2 łyżki
cukru pudru-łyżeczka
proszku do pieczenia-szczypta
soliSposób przyrządzenia:
Pomarańcze gotujemy razem ze skórką, aż będą miękkie. Następnie wyciskamy z nich sok i miksujemy blenderem na
pure.
Jajka z
cukrem ucieramy do białości i stopniowo dodajemy
pomarańczowe pure. Następnie dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia i szczyptę
soli wszystko razem miksując na gładką masę. Przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 40-50 minut.Gdy ciasto jest gotowe zostawiamy je do wystygnięcia a następnie przekrawamy na dwie warstwy. Zabieramy się do zrobienia kremu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i dodajemy
masło. Gdy wszystko się rozpuści pozostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy
śmietanę z
cukrem pudrem tylko nie za bardzo, żeby nie zrobiło nam się
masło. Dodajemy rozpuszczoną
czekoladę i wstawiamy na chwilę do lodówki. Gotowym kremem przekładamy ciasto i smarujemy nim zewnętrzną część ciasta.